După ce au văzut la televizor cum Dunărea s-a revărsat pe străzile din Budapesta, autoritățile noastre s-au gândit că ar cam fi timpul să ia măsuri. Și au făcut ce știu cel mai bine: o ședință extraordinară de analiză.
„Am convocat astăzi Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP)”, a scris în această seară pe facebook ministrul de resort, Mircea Fechet .
„Dincolo de capacitatea digurilor de apărare și a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxați, trebuie să ne asigurăm că instituțiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă și să știm cum să acționăm când situația o impune.
Vedem cu toții că ne confruntăm cu o realitate care depășește statisticile. O să merg personal să verific zonele critice și depozitele de materiale pe care le are Administrația Națională Apele Române pentru a interveni acolo unde este cazul.
Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breșe sau unde există eroziuni de mal. Doresc o mai bună coordonare a tuturor instituțiilor cu autoritățile locale și, în perioada următoare, o regândire a procedurilor de comunicare cu acestea.
Trebuie să existe un dialog constant cu autoritățile, să rămână în alertă și să fie pregătite, chiar dacă specialiștii estimează că vom depăși cu bine acest episod”, a mai precizat ministrul Mediului.
Și președintele PNL Nicolae Ciucă se declară îngrijorat de viitura care vine pe Dunăre.
„Pentru evitarea altor tragedii cauzate de inundații, fac apel la autoritățile centrale și la cele locale din județele dunărene să se pregătească pentru viitura care vine pe fluviu. Specialiștii au estimat deja perioada și debitul așteptat, după ce Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. E obligatoriu să garantăm siguranța oamenilor și să limităm pagubele materiale!
Am vorbit cu ministrul Mediului, care a avut deja o ședință extraordinară a Comitetului ministerial pentru situații de urgență. Mircea Fechet va merge pentru a inspecta zonele critice care au fost avariate la inundațiile din 2006 și 2013 și a solicitat reverificarea tuturor digurilor.
Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a asigurat că hidrocentrala Porțile de Fier I este pregătită să tranziteze viitura, pentru a mai reduce debitul Dunării.
Cu toate acestea, avertizez autoritățile competente să nu se bazeze doar pe capacitățile acestor amenajări, fie ele hidrocentrale sau diguri. O spun din nou: e obligatoriu să intervenim din timp pentru a proteja oamenii și proprietățile lor”, a postat pe pagina personală de facebook Nicolae Ciucă.