7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
DiverseSGR, noul sistem de reciclare al ambalajelor, și-a intrat în drepturi

SGR, noul sistem de reciclare al ambalajelor, și-a intrat în drepturi

Sistemul de Garanție Returnare (SGR) și-a intrat oficial în drepturi din 30 noiembrie 2023 în România. Asta presupune o serie de modificări în comportamentul clienților, dar și al distribuitorilor și comercianților, în egală măsură.

În primul rând, anumite ambalaje de plastic, pe care urmează să apară însemnul SGR și un anumit cod de bare vor fi mai scumpe cu 50 de bani, bucata. Asta înseamnă că vom plăti mai mult cu cel puțin 50 de bani produsul pe care, până mai ieri, eram obișnuiți, să-l achiziționăm ceva mai ieftin. Dar, după consum vom putea returna ambalajul la orice comerciant care e implicat în sistemul SGR.

România speră să învețe cât mai repede să se împace cu noul sistem de reciclare al ambalajelor / Sursă foto: returo.ro

Autoritățile susțin că sunt cel puțin 80.000 de comercianți înscriși deja în acest program. Însă este foarte posibil ca cel puțin în primele luni doar marii comercianți să fie pregătiți să returneze garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj cu însemnul SGR pe care clientul li-l va aduce, fără niciun fel de bon de casă doveditor.

În ceea ce-i privește pe clienții medii și mai ales mici, aceștia vor trebui să găsească în lunile ce vin un spațiu de depozitare al ambalajelor returnabile, fiindcă măsură e valabilă pentru toți jucătorii din piață.

Ceea ce mai trebuie să știți e faptul că stocurile mari de ambalaje vechi existente își vor spune cuvântul și în primele luni ale anului 2024. Ca atare, vechile ambalaje nu vor fi colectate altfel decât pe sistemul încetățenit, cel ce funcționează și azi, adică aducerea lor la comercianți și depozitarea lor la locurile stabilite, pentru actualele tarife, acolo unde există așa ceva.

Atenție, însă, noile ambalaje cu însemnele SGR vor trebui păstrate cu grijă, fără a deteriorate, turtite, sparte sau presate. Poate chiar și clătite, chiar dacă nu există obligația de a le spăla înainte de returnare. În caz contrar, ele vor fi refuzate la returnare!

La Bonțida, lângă Cluj, a luat naștere cel dintâi centru specializat de depozitare și prelucrare al ambalejelor din SGR / Sursă foto: returo.ro

Noul sistem se va aplica pentru ambalaje de plastic, sticlă sau metal cu valori cuprinse între 0,1 și trei litri! Niciun alt sistem de ambalaj nu face parte la acest moment din Sistemul de Garanție-Returnare, inclusive sticlele de ulei comestibil!

În plus, la finele lunii noiembrie s-a deschis la Bonțida, lângă Cluj, primul centru de numărare și sortare a viitoarelor ambalaje de tip SGR. Se speră să se deschidă, în următoarele șapte-opt luni, alte 15-17 centre de acest tip, în diverse locuri din țară.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments