20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternSilviu Predoiu: Numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI...

Silviu Predoiu: Numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI a încălcat grav norme ale statutului militar

Cazul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), a declanșat un scandal de proporții în România, acesta fiind pus recent sub control judiciar de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru acuzații de corupție. Coldea, împreună cu alți doi foști generali din SRI, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă, sunt acuzați de trafic de influență, în urma unui denunț al omului de afaceri Cătălin Hideg.

Aceștia ar fi pretins 700.000 de euro plus TVA, promițând influențarea unor decizii judecătorești favorabile în schimbul banilor.

Silviu Predoiu, fost director al Serviciului de Informații Externe (SIE), a făcut declarații surprinzătoare în cadrul emisiunii „Ediție Specială”, de luni, 27 mai, moderată de Alexandru Răducanu pe Canal 33 HD.

Fostul șef al Serviciului de Informații Externe a criticat vehement numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI, subliniind că alegerea acestuia a încălcat flagrant normele statutului militar.

„Numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI a încălcat grav, flagrant norme scrise și nescrise ale statutului militar. A încălcat o normă, cea mai gravă, care spunea clar că nu ai voie să numești pe cineva într-o funcție prevăzută cu un grad mai mare cu două trepte decât cel pe care îl are personajul”, a precizat la Canal 33 Silviu Predoiu.

Acesta a dezvăluit faptul că, la momentul numirii acestuia, Florian Coldea era maior și, conform regulilor, ar fi putut fi numit cel mult general cu o stea.

„Florian Coldea era maior, putea fi numit în cel mai bun caz general cu o stea, adică poate șef de serviciu, șef de direcție pentru direcție mai mică, în niciun caz pe o funcție de general cu patru stele, ca cea de prim-adjunct. La momentul respectiv, Florian Coldea avea nouă ani de când terminase Academia, într-un serviciu în care ne spune că durează opt-zece ani ca să devii independent ca ofițer,” a mai adăugat fostul șef SIE.

Decizia de promovare a lui Coldea a fost, în opinia lui Silviu Predoiu, un act politic al fostului președinte Traian Băsescu, care a dorit să demonstreze o ruptură față de trecut. „Din punctul de vedere al președintelui Traian Băsescu, ce a făcut dumnealui a fost un act politic, în sensul de a arăta o rupere clară față de un trecut, de care constatăm astăzi că era mult mai legat decât ne-am fi închipuit, fără să țină cont ce înseamnă asta pentru Serviciul Român de Informații”, a adăugat același Silviu Predoiu.

El a subliniat că această numire a avut un impact uriaș asupra SRI, multiplicând numărul subordonaților și complexitatea problemelor pe care Florian Coldea trebuia să le gestioneze.

„De la o zi pe alta, Florian Coldea s-a trezit că numărul de subordonați s-a multiplicat de mii de ori, iar problematica pe care o acoperea s-a extins de infinit de ori. O măsură, o decizie care, oricât se încearcă a fi justificată astăzi ca act politic, poate avea un sens, dar ca impact asupra serviciului a fost unul uriaș”, a sunat afirmația invitatului lui Alexandru Răducanu.

Silviu Predoiu a subliniat că astfel de decizii politice pot avea consecințe dezastruoase asupra funcționării și eficienței serviciilor de informații, punând în pericol securitatea națională.

Fostul șef SIE a concluzionat că numirea lui Florian Coldea a încălcat toate cutumele și a avut un impact profund negativ asupra SRI, reflectând interesele politice care au prevalat asupra regulilor instituționale și profesionalismului militar.

Puteți urmări integral, mai jos, interviul realizat de Alexandru Răducanu cu Silviu Predoiu!

YouTube player
Silviu Predoiu are un punct de vedere inedit asupra serviciilor românești de informații
Carmen Gone
Carmen Gonehttp://canal33.ro
„Într-o lume a televiziunii, pasiunea devine putere” Cu o poziție de Producător Executiv la Canal 33, absolventă a Școlii de Televiziune Tudor Vornicu și studentă la Facultatea de Științele Comunicării. Cu o viziune proactivă și o pasiune profundă pentru arta acestei industrii, aduce contribuția în lumea dinamică a televiziunii de peste 6 ani. Cu o experiență semnificativă în producțiile de divertisment, a fost o prezență esențială în realizarea unor programe de succes pentru Antena 1 și Antena Stars. Implicarea constantă și experiența solidă o definesc ca un profesionist dedicat în domeniul media și divertisment.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments