21.6 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaSingurătatea – dezastru sau oportunitate?

Singurătatea – dezastru sau oportunitate?

Teama de singurătate este una dintre cel mai des întâlnite frici pe care o văd la cabinet. Este, totodată, una din cauzele principale ale dependenţei emoționale – atunci când nu suntem bine într-o relație, însă nu ne simțim în stare să renunțăm la ea. Această frică este mult mai frecventă decât ne-am putea imagina şi acoperă o plajă vastă de nuanţe: teama de a nu găsi pe nimeni care să te iubească, teama de a nu avea un partener alături de care să îți petreci restul vieţii, teama de abandon. 

Are chiar şi o denumire oficială: anuptafobie! Este ceea ce ne împinge, de cele mai multe ori, să căutăm pe cineva şi să ne agăţăm de persoane care nici măcar nu sunt ceea ce ne-am fi dorit. Evident, o relaţie poate fi o parte importantă din existenţa noastră, însă mai există multe alte domenii care ne pot aduce bucurie şi satisfacție.

Pentru a atinge o anumită stare de bine și echilibru interior, avem nevoie, așadar, pe de o parte de rețeaua socială, să fim în legătură cu alte persoane, însă, în același timp, trebuie să învățăm să ne conectăm cu noi înșine – iar acest lucru poate fi făcut doar în singurătate. De aceea, dacă ar fi să definiți, într-un cuvânt, ce înseamnă singurătatea pentru voi, ce ați spune? Poate fi pace, armonie, durere, libertate, echilibru, liniște, învățătură, dezvoltare, reconectare, frică, posibilități, tristețe, stimă de sine, dor, autocunoaștere, oportunitate, dezorientare, independență, absență, obișnuință, alegere, fericire, toleranță, timp, conștiință, gol, eșec.

Singurătatea generează emoţii diferite şi este firesc, pentru că nu există un singur fel de a ne raporta la ea.

Există singurătate în cuplu, atunci când cei doi parteneri s-au îndepărtat la nivel emoţional.

Există persoane care se confruntă cu singurătatea fără să îşi fi dorit acest lucru (au fost părăsite, au rămas văduve), iar în acest caz este firesc ca ea să fie percepută ca fiind ceva negativ.

Există persoane care decid că vor să rămână în singurătate, fie o anumită perioadă de timp, fie toată viaţa, iar această stare, fiind una dorită şi asumată, atrage după sine o percepţie diferită şi poate fi un prilej pentru a te cunoaşte mai bine şi a evolua în direcţia pe care o doreşti.

În ceea ce privește cauzele mai profunde, teama de singurătate are atât o origine biologică, cât şi una socială și culturală. Partea primitivă a creierului nostru este programată pentru modul de supravieţuire: luptă, fugă sau îngheţ. Atunci când mintea noastră interpretează apariţia unui pericol, apare TEAMA, scopul acesteia fiind supravieţuirea noastră. În acele vremuri trecute, dacă omul era exclus din trib, de exemplu, acest fapt putea însemna moartea – fără ajutorul tribului, acesta era supus atacurilor prădătorilor sau atacurilor membrilor altor triburi. A “aparţine” cuiva, unui grup, unui cuplu (văzut ca grup mai mic), scade, aşadar, riscul de a ni se întâmpla ceva rău. Singurătatea este asociată, deci, în mintea inconştientă, cu pericolul.

În ceea ce priveşte componenta socială, oare câţi dintre noi, atunci când am făcut ceva ce nu a fost pe placul părinţilor, nu am primit celebra replică: “Treci în camera ta, acum, eşti pedepsit! Stai acolo singur!”. De mici copii, am fost educaţi să asociem singurătatea cu ceva negativ, cu o pedeapsă. Singurătatea devine urmarea firească a faptului că există ceva greșit, în neregulă cu noi.

Indiferent de caz, cel mai important este cum ne raportăm, fiecare, la singurătate: o vedem ca pe ceva dezagreabil, o vedem ca pe o oportunitate? Și, cel mai important, cum putem schimba povestea pe care ne-o spunem despre a fi singuri? Ce putem face acum, la vârsta adultă, pentru a fi bine și a face pace cu singurătatea? 

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments