10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseStatul anunță scăderea numărului de șomeri. Să-l credem?!

Statul anunță scăderea numărului de șomeri. Să-l credem?!

Numărul şomerilor, cu vârste cuprinse între 15 și 74 ani a fost estimat de către Institutul National de Statistică (INS), pentru luna noiembrie a anului 2023, la puțin peste 442.000 de persoane.

Potrivit sursei citate, valoarea ar fi în scădere raportată la luna precedent, atunci când s-au raportat 446.500 persoane aflate în șomaj. De asemenea, noiembrie 2023 s-ar prezenta mai bine și decât noiembrie 2022, atunci când INS a raportat 481.700 de șomeri.

Rata șomajului în rândul celor două sexe e diferită, după cum precizează raportul INS prezentat în 9 ianuarie. Astfel, în noiembrie 2023, rata şomajului în rândul bărbaților bărbați a depăşit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind de 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin).

INS atrage atenția asupra nivelului ridicat, de 21,1%, al ratei șomajului înregistrată în rândul tinerilor (15-24 ani).

Per total, în cazul persoanelor adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna noiembrie a anului trecut, media rezultând dintr-un procent de 4,1% în cazul șomajului înregistrat în rândul femeilor şi 4,7%, între bărbaţi.

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta acum două luni un procent de 77,2% din numărul total calculat al şomerilor.

Precizările metodologice ale INS nu cuprind însă și cifre care vorbesc despre categorii de cetățeni care, din diverse motive, nu mai pot fi incluse în rândul șomerilor, și despre care statul nu are nici cea mai vagă idee privind numărul lor total.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments