7.6 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025
spot_img
StiriLifestyleStilul Primelor Doamne ale Americii-ultima parte

Stilul Primelor Doamne ale Americii-ultima parte

- Advertisement -

Din 1989 până în 1993: Barbara Bush


Potrivit Bibliotecii Naționale a Primelor Doamne Americane, trăsăturile cele mai recunoscibile ale Barbarei Bush au fost rujul roșu, jachetele de costum, perle mari și așa-numita nuanță „Bush Blue”. Tehnologia color care a sosit, mai întâi în fotografia statică și apoi în televiziune, în anii 1960 a influențat îmbrăcămintea multor personalități publice. De fapt, se știe că multe Prime Doamne au adoptat ținute monocromatice înainte, tocmai din acest motiv. Barbara Bush a urmat această tradiție încă de la alegerea rochiei sale inaugurale de gală, realizată într-un albastru regal intens, drapată și asimetrică, concepută de Arnold Scaasi. Această culoare avea să-i marcheze viața publică în așa măsură încât presa a botezat-o cu numele ei și i-a plăcut rochia atât de mult încât nu a fost dispusă să o doneze Institutului Smithsonian, așa cum fac de obicei primele doamne. Deși odată a glumit că nu are haine de lux ca predecesoarea ei, Nancy Reagan, Bush a acordat la fel de multă atenție stilului ei ca oricare dintre Primele Doamne americane. Barbara Bush a menținut o imagine practic neschimbată de la începutul până la sfârșitul mandatului soțului ei.


Din 1993 până în 2001: Hillary Clinton


Clinton a spus odată: „Dacă vreau să scot o poveste de pe prima pagină, îmi schimb pur și simplu coafura”. Nu glumea: în cea mai mare parte a timpului în care a fost Primă Doamnă, ea a atras mai multă atenție pentru coafuri și costume cu pantaloni decât pentru intelect. Cu toate acestea, nu a fost niciodată imaginea unei Prime Doamne tipice. Cu jachetele și pantalonii ei, a reprezentat-o cu mândrie ​​pe ambițioasa femeie a anilor ’90: educată, intelectuală și ambițioasă într-o sferă – cea a puterii – până atunci rezervată bărbaților. Pentru că, pe lângă faptul că este prima doamnă, Clinton a fost politician, diplomat, avocat, scriitor și lector. Istoria i-a rezervat un rol care nu era deloc la modă: a devenit secretar de stat, senator la New York și chiar prima femeie candidată la președinția Statelor Unite.


Din 2001 până în 2009: Laura Bush, idealul republican


Laura Bush și-a început mandatul de Primă Doamnă cu o garderobă care reflecta un stil sobru și conservator. Cu toate acestea, avea să atragă în curând atenția apărând mai frecvent în costume cu pantaloni, urmând precedentul creat de Hillary Clinton. Culoarea a jucat întotdeauna un rol esențial și avea tendința să-i placă verdele, rozul și portocaliul, iar stilul ei nu a fost niciodată subiect de conversație în presa de specialitate. Deși în numeroasele călătorii pe care le-a făcut în calitate de Primă Doamnă a respectat întotdeauna obiceiurile locale și a avut adesea capul acoperit.


Din 2008 până în 2016: Michelle Obama, carisma


Familia Obama a simbolizat acea iluzie americană că urmează să se întâmple numai lucruri bune. Iar Michelle, avocată, activistă și cu o personalitate copleșitoare, a făcut din rolul ei o emblemă pentru lume. Rochia ei albă la gala de inaugurare a mandatului soțului ei din 2009 l-a adus în centrul atenției pe tânărul designer american Jason Wu și toate mărcile pe care le purta zilnic au condus la explozia iminentă a popularității. În plus, spre deosebire de alte predecesoare – întotdeauna îmbrăcate în uniforma primei doamne – Michelle a făcut din naturalețe instrumentul ei cel mai de preț. Astfel, nu era neobișnuit să o vezi în îmbrăcăminte lejeră, colanți sau adidași atunci când ocazia o cerea și nici în rochii de gală fabuloase în nopțile importante de la Casa Albă. Și-a concentrat activismul într-o campanie împotriva obezității infantile.


Din 2016 până în prezent: Melania Trump, controversata


Melania, înconjurată de un halou de mister, este atât de perfectă încât pare inventată, ireală, un personaj la ani lumină de opinia publică, lucru la care au contribuit numeroasele sale controverse estetice. În 2018, în plină criză a imigrației, când mai mulți copii au fost luați de la părinții lor emigranți pe teritoriul american, Melania a ales o jachetă Zara pe care scria „Chiar nu-mi pasă, ție?” pentru a vizita unul dintre căminele care i-au găzduit pe cei mici. În același an, în Africa, fitilul s-a aprins din nou când și-a pus pălăria salacot, simbol al ocupației coloniale a britanicilor. Ea a încununat călătoria cu o ipostază în fața piramidelor egiptene îmbrăcată în personajul negativ din Indiana Jones. O altă apariție controversată a fost atunci când s-a îmbrăcat ca un personaj din Top Gun cu niște tocuri impresionante pentru a merge într-o zonă devastată de uraganul Harvey. De la început, relația Melaniei cu moda a fost oarecum tensionată. Când soțul ei a câștigat președinția, mulți designeri – de ideologie democrată – au decis să o boicoteze pe Melania, dar nu puteau face nimic în privința puterii ei ca și client. În portretul ei oficial, ea a pozat cu inelul ei de logodnă de 1,5 milioane de dolari. I-a dăruit predecesoare sale, Michelle Obama, o cutie uriașă de Tiffany’s la momentul transferului âde putere, în loc de un cadou simbolic, cu însemnatate istorică sau intelectuală. Ea a apărut public făcând practic orice, de la grădinărit până la citit povești pentru copii, purtând tocuri Louboutin de 12 cm. Este o femeie al cărei buget pentru o jachetă (de la Dolce&Gabbana, în acest caz) poate fi același cu salariul unei familii americane într-un an întreg (51.500 de dolari). Pe scurt, Melania este milionară și nu o deranjează să fie remarcată. Cel mai frapant lucru la acest caz, dincolo de cheltuielile ei nelimitate, este că, deși soțul ei și-a făcut motto-ul protecționismului american (“America first”), ea nu poartă foarte des firme americane, ci preferă mărci europene precum Givenchy, Stella McCartney, Hervè Pierre, Karl Lagerfeld sau Gucci. Devotamentul ei deschis pentru lux i-a adus porecla „Melania Antoinette”.

- Advertisement -
Oana Duțu
Oana Duțuhttp://canal33.ro
Absolventă U.N.A.T.C, secția actorie este un insider al industriei filmului, teatrului, publicităţii şi evenimentelor. Din 2019 realizează şi prezintă emisiunea ,,Despre Filme” la Canal 33 HD, este editor de modă şi lifestyle al siteului www.canal33.ro şi realizatoarea rubricii „Despre stil”.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE