9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALȘtiri uitate, stiri cenzurate… Adevărul ca șoaptă esențială. Spre o nouă ”poveste...

Știri uitate, stiri cenzurate… Adevărul ca șoaptă esențială. Spre o nouă ”poveste a vorbei”.

Cu cât o societate se depărtează mai mult de adevăr, cu atât mai mult îi va urî pe cei care îl spun” George Orwell

Pe vremea când mai credeam în democrație, drepturile Omului și libertatea cuvântului, când Occidentul era chiar promotorul acestor idei, eu, (și împreună cu mine, sau eu împreună cu ei), ascultam, acea oază de libertate, care se numea Radio Europa Liberă. Despre directorul acestui post (dispărut acum, o dată cu toată lumina care venea din Occident), Virgil Ierunca spunea așa:

„Vocația lui Noël Bernard a fost aceea de a opune minciunii ca zgomot adevărul ca șoaptă esențială”. Același Virgil Ierunca, realizatorul emisiunii „Povestea vorbei. Pagini uitate, pagini exilate, pagini cenzurate”. 

Mărturisesc deschis că simt nevoia, în valul de informații, știri și tot ceeace mai produce „mass media” de azi, cea care a înlocuit presa adevărată, nevoia acută a unui fel de sistem care să arate, să aducă în fața celor care doresc să se informeze cu adevărat, ceeace numim azi ”pagini uitate, pagini exilate, pagini cenzurate”.

N-am auzit, de exemplu, nici o dezbatere pe tema summitului Comunității Politice Europene de la Granada, de unde premierul Ungariei a postat pe Twitter un mesaj în care acuza că UE se transformă într-o distopie asemănătoare cu ”1984”. ”Bruxellesul creează o lume orwelliană în fața ochilor  noștri. Ei cumpără și furnizează arme prin Facilitatea Europeana pentru Pace. Ei vor să controleze presa prin Legea Libertății Presei. Nu am luptat împotriva comunismului pentru a ajunge în 1984!”, a scris Orban. Sigur, Viktor Orban face multe prostii și are multe excese populiste. Dar nu ar fi bine să se discute totul, să se facă analize?

E adevărat? E bine? E rău? N-am aflat de la presa audio-vizuală de la noi, nici din posibilele analize care le-ar fi putut declanșa (dar n-au făcut-o!)  pe acest subiect. Pentru că, probabil, nu li s-a părut important…

Jean-Claude Juncker, (cel cu dese și acute dureri de șale!), fostul presedinte al Comisiei Europene, a contribuit și el la eșecul acestui summit, a cărui temă centrala a fost Ucraina. Într-un interviu pentru Augsburger Allgemeine, Juncker a spus: „Oricine a avut orice legătură cu Ucraina știe că aceasta este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor, nu este pregătită pentru aderare; are nevoie de procese masive de reformă internă. Nu trebuie făcute promisiuni false oamenilor din Ucraina care suferă şi aşa până peste cap. Sunt foarte supărat pe unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat”.

Iar bomboana de pe coliva Summitului Comunitatii Politice Europene a fost decizia gazdelor spaniole de a anula conferința de presă, evenimentul cel mai așteptat de circa 700 de ziariști. Un diplomat european a declarat pentru Poltico.eu că nu au fost „chestiuni fundamentale” și, din acest motiv, nu a fost nevoie de o conferință de presă.

Ziariștii speculează însă că motivul anulării conferinței a fost o disputa apărută brusc între Spania și Marea Britanie (care va prelua președinția CPE). Guvernul de la Madrid a fost iritat de faptul că premierul britanic a organizat o întâlnire ad-hoc cu omologii din Italia, Olanda, Franța, Albania, dar și cu Comisia Europeană, pentru a discuta despre migrație, un subiect pe care Spania nu l-a vrut pe agendă.

Din 2016, miliardarul maghiar-evreu George Soros a direcționat peste 15 milioane de dolari către unele din grupurile din spatele recentelor proteste pro-Hamas din Statele Unite, arată o analiză The New York Post, citată de Jewish News Syndicate.

Nici despre asta n-am auzit și n-am văzut nimic.

În discursul de acceptare a Premiului pentru Pace acordat de Tîrgul de Carte de la Frankfurt în cadrul unei ceremonii ținute în Catedrala St. Paul pe 22 octombrie din acest an, celebrul scriitor Salman Rushdie spunea așa:

“Trăim vremuri pe care nu am crezut că le voi prinde în timpul vieții mele, vremuri în care libertatea – și, în particular, libertatea de expresie, fără de care lumea cărților nu ar putea exista – se află, oriunde în lume, sub atacul vocilor reacționare, autoritare, populiste, demagogice, analfabete, narcisiste, nepăsătoare; vremuri cînd locurile de educație și librăriile fac subiectul ostilității și cenzurii, vremuri cînd religiile extremiste și ideologiile bigote au început să se strecoare în zone ale vieții noastre unde nu au ce căuta.

Există chiar voci progresiste care sprijină un nou fel, bien-pensant, de cenzură, o cenzură care pare corectă și pe care mulți oameni, în special cei tineri, încep să o vadă ca pe o virtute. 

Așa se face că acum se pune presiune pe libertate și dinspre dreapta, și dinspre stînga, și din partea bătrînilor, și din partea tinerilor. 

Această situație e inedită, iar lucrurile sînt complicate încă și mai mult de noile instrumente de comunicare, precum Internetul, unde paginile mincinoase foarte bine create se află în imediata apropiere a adevărului, astfel că pentru mulți oameni e dificil să facă diferența dintre ele. Iar social media, unde ideea e libertate este abuzată zilnic, permite, adesea, un fel de judecată online a mulțimii, pe care miliardarii deținători ai acestor platforme sînt tot mai dispuși s-o încurajeze și să profite de pe urma ei.

Cred că celebrul autor al ”Versetelor Satanice” și laureat al Premiului Nobel a greșit, și în ”acest context” – expresie care mult place ”analiștilor” -, propun forurilor conducătoare de la Bruxelle să se ia decizia de a se interzice accesul la internet al lui Salman Rushdie.

Octavian Hoandră
Octavian Hoandrăhttp://canal33.ro
Jurnalist, realizator de emisiuni, artist plastic si autor de proză, publicistică şi poezie, distins cu premiul "Distincţia Culurală" al Academiei Romane.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments