23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
DiverseSurprize, mari surprize, după alegerile anticipate din Franța! Tot Macron va face...

Surprize, mari surprize, după alegerile anticipate din Franța! Tot Macron va face cărțile!

Nimeni nu se aștepta la un asemenea deznodământ în Franța, după al doilea tur al alegerilor legislative anticipate.

Stânga politică, în fapt o stângă amestecată, fiindcă în alianța numită Noul Front Popular se află nu doar partidului profund stângist lui Jean-Luc Melenchon, ci și socialiști mai mult sau mai puțin scăpătați, comuniști sau membri ai Partidului Verzilor, e cea care ar fi câștigat alegerile.  

Francezii au fost chemați duminică, 7 iulie, la urne pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate, la o lună după decizia președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională. Potrivit estimărilor mediilor franceze, Noul Front Popular ar fi obținut 182 de deputați, tabăra prezidențială 163 de locuri, iar partidul lui Marine le Pen, Rassemblement National, și aliații săi, doar 143.

Certe sunt două lucruri. Cel dintâi e faptul că nimeni nu are majoritatea în parlament.

Al doilea, e cel legat de faptul că Marine le Pen și favoritul ei, Bardella, nu vor guverna așadar în anii ce vin, deși în urmă cu doar o săptămână, în ultima duminică a lunii iunie, se aflau pe cai mari, după primul tur al alegerilor.

Marele câștigător pare a fi tot Emmanuel Macron, cel care a mizat puternic pe răsturnarea șanselor extremei drepte și cel care viza 150 de locuri în parlament. La finalul unei săptămâni nebune, a obținut se pare chiar mai multe prin partidul cel susține, peste 160. Una peste alta există șanse mari ca actualul președinte să continuă să facă jocurile în Hexagon.

La rândul său, actualul premier, Gabriel Attal a câștigat alegerile din circumscripția sa, cea din Hauts-de-Seine, având astfel asigurat locul de deputat în Adunarea Națională a Franței. A anunțat însă că va demisiona din funcția de prim ministru, punându-se la dispoziția șefului statului.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments