7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternTabăra pro-Kovesi pierde teren! Mihaiela Moraru-Iorga, șefă la DNA și Remus Popa...

Tabăra pro-Kovesi pierde teren! Mihaiela Moraru-Iorga, șefă la DNA și Remus Popa procuror-șef la Parchetul General

Numiri pe repede înainte la conducerea DNA și a Parchetului General. Ieri, 11 ianuarie ministra Justiției, Alina Gorghiu a propus și în aceeași zi președintele Iohannis a semnat decretele de numire în funcție a Mihaielei Moraru-Iorga în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție,  pe o perioadă de 3 ani și a lui Remus-IulianPopa în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, tot pe o perioadă de 3 ani.

Mihaiela Moraru-Iorga, noul procuror șef al DNA.

În ciuda avizului negativ dat de membrii secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Gorghiu a făcut uz de prerogativele ministeriale și i-a propus pe Mihaiela Iorga și Remus Popa la conducerea DNA, respectiv a Parchetului General. După avizele negative obținute de cei doi, ministra Justiției a organizat o a doua serie de interviuri și a ajuns la următoarele concluzii: „În urma interviului desfășurat la data de 10.01.2024 și după analiza întregii proceduri de selecție, ministra justiției a decis să continue procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere ale celor doi candidați.

Doamna procuror Moraru-Iorga Mihaiela are o solidă experiență profesională, este specializată în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare și cu liniile de acțiune instituțională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte să asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției.

Domnul procuror Popa Remus-Iulian este un procuror cu o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională și cunostințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale.

Ambii procurori dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție”.

Remus Popa i-a enervat pe membrii CSM, la interviu, obținând un aviz negativ.

În aceeași zi,11 ianuarie, președintele Iohannis a și promulgat decretele de numire a Maihaielei Moraru-Iorga la Secția I DNA și a lui Remus Iulian-Popa la PÎCCJ, pe o perioadă de 3 ani pentru fiecare.

De menționat că Moraru-Iorga este percepută în mediul magistraților drept o persoană care s-a împotrivit unor „directive” ale Laurei-Codruța Kovesi, pe vremea când aceasta din urmă conducea DNA, iar Remus Popa i-a enervat la interviu pe membrii CSM, susținând că activitatea procurorilor ar putea să funcționeze foarte bine fără să se mai aștepte indicații de la Bruxelles și să se utilizeze prevederile legale în vigoare, la întocmirea dosarelor și a rechizitoriilor.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments