Costumul tipic românesc este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante elemente culturale și istorice pe care le poate avea o țară. Este mărturia identității naționale, a diferențelor culturale dintr-o anumită zonă geografică unde s-a format o civilizație diferită care a evoluat după propria lege, adaptată stilului său specific. Un studiu al portului popular românesc în funcție de regiune poate determina cu exactitate evoluția poporului român. Costumul tradițional românesc a evoluat în același timp cu romanul, l-a însoțit în cele mai importante momente ale vieții sale, atât în momentele fericite, cât și atunci cand nenorocirile s-au abătut asupra familiei și comunității. Pe de altă parte, costumul popular a fost acolo când românii și-au cerut drepturile, când au luptat pentru o viață mai bună, când au câștigat bătălii sau când au fost reprimați.
Costumul popular este un element al identității naționale. Toate zonele au, în modelul costumului lor tipic, culorile drapelului național. Meșteșugurile populare nu se învață din cărți, ci se transmit din generație în generație, de la mamă la fiică. În trecut, fetele nu se căsătoreau dacă nu știau să tricoteze și să brodeze costume populare. În plus, măiestria este strâns legată de religie. Femeile, când s-au adunat la muncă, au rostit o rugăciune ortodoxă la începutul procesului de creație. Din perspectiva magică și religioasă, costumului popular, datorită ornamentației sale, i se atribuie un rol de protecție împotriva forțelor malefice și aduce noroc și sănătate celui care îl poartă.
Putem să integrăm un element al costumului popular- ia în stilul nostru de zi de zi? Sau mai mult decât atât o putem purta la o ținută de seară? Canal 33 îți prezintă 5 moduri în care ia se poate integra cu succes în garderoba voastră, zi de zi.
Ținuta 1 este formată dintr-o ie și dintr-o pereche de jeanși lejeri, este combinația perfectă și versatilă care merge atât pentru o ieșire în oraș cu fetele, dar și zi de zi, dacă folosim o pereche de pantofi sport în locul sandalelor cu toc înalt nude. Atenție însă la accesorii atunci când purtăm ie, nu este recomandat să încărcăm cu bijuterii masive. Culorile florilor brodate care merg cel mai bine în acest caz sunt albastru, dar și roșu.
Ținuta 2 descrie ia brodată cu negru, alături de perechea voastră preferată de pantaloni negri largi. Aici ne putem juca cu lungimea lor, dacă vrem să ne accentuăm gleznele, făcând piciorul să pară mai lung vom alege o pereche trei sferturi, cu sandale cu tocuri înalte. Iată cum poate fi purtată ia pe covorul roșu și la orice ținută de seară.
Ținuta 3 vă provoacă să folosiți mici accente rock, care vă dau un aer cool, relaxat cum este această fusta de piele scurtă plisată. Acesta este outfitul perfect care poate fi purtat cu succes vara ,la festivaluri, la concerte, cu bocanci și o geantă de piele.
Ținuta 4 ne propune să rămânem în zona feminină de fustă, dar de data aceasta una din dantelă, trei sferturi, cu un volan jos, tip sirenă. Aveți grijă la combinația de culori, întotdeauna nuanța cea mai potrivită pentru fustă este dată de modelul floral al iei. Un machiaj curat , o centură și un clutch în aceeași nuanță și o pereche de pantofi într-o culoare indrazneață complementară întregesc perfect un outfit rafinat și senzual totodată.
Ținuta 5 evidențiază faptul că o rochie ie vaporoasă este perfectă pentru zilele toride de vară datorită materialului răcoros și subțire. Fie că esti în vacanță sau alergi prin oraș cu treburi de rezolvat, rochia-ie este extrem de feminină, iar dacă o asociezi cu o pereche de balerini comozi, ai conturat un look feminin, care nu se poate demoda niciodată.