20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternTAROM prinde din nou aripi: 100 de milioane de euro ajutor de...

TAROM prinde din nou aripi: 100 de milioane de euro ajutor de stat

După ce au consultat instituțiile de la Bruxelles, pentru a nu risca cine știe ce sancțiuni, guvernanții au decis să mai dea o șansă companiei aviatice a statului român. TAROM va primi un ajutor de 100 de milioane de euro, s-a decis astăzi în ședință de Guvern. Din acești bani se vor cumpăra și avioane noi, Boeing 737 Max.

Flota TAROM se înnoiește cu aeronave B737 Max

„Validăm azi ajutorul de stat pentru compania TAROM, de aproape 100 de milioane de euro. Avem deja acordul Comisiei Europene, există acum toate condițiile ca TAROM să ia acum măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a declarat Marcel Ciolacu înainte de începerea ședinței de astăzi a Guvernului.

Explicațiile detaliate au venit după terminarea ședinței, de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„Pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a Tarom, Guvernul a aprobat astăzi, printr-o hotărâre, acordarea unui ajutor de stat pentru compania națională. Această decizie este luată în contextul în care, în data de 29 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda companiei TAROM un ajutor de restructurare în temeiul normelor Uniunii privind ajutoarele de stat. Prin actul normativ de astăzi, a fost aprobat un ajutor de stat individual de restructurare în favoarea companiei TAROM până la valoarea de 471 milioane lei, aproximativ 94,6 milioane euro, structurat astfel: până la 214,3 milioane lei reprezintă ajutor de restructurare acordat sub formă de capitalizare în anul 2024, suma de 12,5 milioane lei reprezintă majorarea de capital social efectuată în anul 2023, iar suma de 244,2 milioane lei reprezintă împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în anul 2020 și dobânzile aferente actualizate. Este important de subliniat că suma de 214,3 milioane va fi utilizată de compania TAROM drept capital de lucru pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară pe anul în curs.

Astfel, se creează premisele pentru rentabilizarea și trecerea pe profit a companiei TAROM începând cu acest an. Consiliul Concurenței a confirmat că prevederile actului normativ sunt în concordanță cu dispozițiile deciziei de autorizare a Comisiei Europene și cu reglementările naționale și europene în materia ajutorului de stat. Având în vedere necesitatea efectuării, în luna iunie 2024, a unor plăți urgente legate de achiziționarea unor noi aeronave B737 MAX – prima tranșă a ajutorului de restructurare, în cuantum de 60 de milioane de lei, va fi acordată din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului”, a spus reprezentantul Guvernului.

Conform datelor publicate de risco.ro, în anul 2022  având 1.182 de angajați Tarom a avut o cifră de afaceri de 1.116.291.444 lei și a terminat anul fiscal cu o pierdere de 274.607.571 lei, ceva mai mică decât în anul anterior.

De ani buni compania aviatică a statului român a fost subvenționată de la buget, mergând permanent în pierdere, dar se pare că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu ar fi găsit soluția succesului și va reinventa politica de marketing a TAROM.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments