23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
StiriInternTelefoanele celor care sună la 112 vor fi localizate cu precizie de...

Telefoanele celor care sună la 112 vor fi localizate cu precizie de câțiva metri

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță îmbunătățirea localizării celor care apelează serviciul de urgență 112. În acest sens au fost adoptate zilele trecute noi reglementări privind realizarea comunicațiilor de urgență, ceea ce ar trebui să aibă ca efect localizarea cu precizie de câțiva metri a telefoanelor de la care se efectuează apeluri la 112.

Cei care vor apela la serviciul de urgență fără un motiv întemeiat vor fi localizați cu precizie de câțiva metri

După discuțiile purtate cu reprezentanții industriei de profil și ai instituțiilor cu atribuții in domeniu în cadrul Consiliului Consultativ, ANCOM a adoptat o decizie prin care sunt revizuite reglementările privind realizarea comunicațiilor către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU).

„Actul normativ facilitează implementarea comunicațiilor de urgență prin tehnologii mobile cu comutație de pachete și va permite administratorului SNUAU să asigure o localizare a apelantului considerabil îmbunătățită, ce poate fi, în multe situații, de ordinul a câțiva metri”, se spune într-un comunicat al celor de la ANCOM.

„În contextul închiderii rețelelor 3G și, ulterior, a rețelelor 2G, complementar cu dezvoltarea rețelelor 4G si 5G care folosesc tehnologia IP pentru a transmite date, decizia facilitează utilizarea acestei tehnologii pentru preluarea apelurilor de urgență și a informațiilor de localizare corespunzătoare pentru apelurile inițiate din rețelele de noua generație”, explică cei de la ANCOM.

A fost stabilită și realizarea unei infrastructuri adecvate pentru persoanele cu dizabilități, astfel încât aceștia să poată avea acces facil la serviciile de urgență.

Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită o perioadă ca soluție de rezervă, până la migrarea totală a transmiterii apelurilor de urgență la noile tehnologii.

Telefoanele inteligente cu funcționalități avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare. În acest sens, proiectul de decizie stabilește și o nouă obligație a operatorilor mobili de a transmite de două ori pe an către ANCOM o situație statistică cu terminalele conectate la rețea, una până la data de 30 iunie, iar cealaltă până la data de 31 decembrie, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului și versiunea sistemului de operare a terminalului (în măsura în care furnizorul are acces la informația de versiune), precum și anumite capabilități ale acestora. Aceste informații vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piață capabile de localizări performante, spun reprezentanții agenției.

Decizia ANCOM a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la data publicării.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments