14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
EDITORIALOpinii„Terminatorul” din România îi arată mușchii lui Joe Biden!

„Terminatorul” din România îi arată mușchii lui Joe Biden!

Și iată că noi, românii, am mai plătit un „mic” avion privat (în accepțiunea lui Iohannis) pentru ca el și soția sa să mai facă o excursie la Washington! De ce spun doar excursie?

Pentru că, atunci când se suia în „micul” avion privat la București, știam că Iohannis merge la Washington doar pentru a primi premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA „ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”.

Deci, strict în interesul orgoliului său nemăsurat! Dar oare de ce este Iohannis cel care se califică a fi primul non-american care primește acest premiu? Chiar este cel mai mare „lider transatlantic şi european” din afara SUA?

Ce fapte de arme a făcut Iohannis, comparativ cu alți lideri europeni, pentru a primi acest premiu? Sau a primit premiul din cu totul alte motive pe care românul de rând nu trebuie să le știe? Pentru că Iohannis nu s-a obosit să ne comunice care sunt criteriile care l-au recomandat pentru obținerea acestui premiu!

Nu pot să nu gândesc comparativ și să-mi pun întrebarea de ce nu a luat acest premiu un președinte care-l ține pe Putin în frâu de mai mult de doi ani!

Oare este un premiu de consolare, înainte de a-și primi „pedeapsa” pentru că sfidează SUA și alte 29 de state NATO care-l susțin pe Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO? Oare decernarea acestui premiu a fost doar un pretext pentru ca Joe Biden să aibă ocazia să-l „tragă de urechi”? Pentru că nu cred că este o întâmplare faptul că, împotriva oricăror uzanțe diplomatice, Casa Albă a anunțat că Biden îl va primi pe Iohannis când acesta era deja în avion! Și nici că, tot împotriva oricăror norme de protocol aplicabile în cazul unei vizite de stat, Joe Biden nu a susținut o conferință de presă cu Iohannis!

Se vede că semnalul lui Biden, că acest premiu este suficient pentru a renunța la aspirațiile sale de a deveni Secretar General al NATO, nu a fost înțeles prea bine de către Iohannis, deoarece acesta își încoardă mușchii săi de „Terminator” (ce mândru ne spunea Iohannis, în cartea sa, că era confundat cu Arnold în tinerețe) la Biden: „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul”… M-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens. Da, există riscul (să nu fie consens)”!   

Nu avem de unde știi dacă Biden acceptă afrontul, acesta neascunzându-și dorința ca, la Summit-ul NATO de la Washington, din această vară, Mark Rutte să fie ales în funcția de Secretar General, pentru că Biden nu s-a obosit să comenteze declarația lui Iohhanis! Eu cred că NU!

În final, nu pot să nu mă întreb dacă Iohannis își încordează mușchii la Biden pe „persoană fizică”, pentru funcția de Secretar General NATO, fiind recomandat de „vocea și talentul său”, sau face asta în numele și pe banii românilor?

Dacă o face în numele românilor nu era bine să ne întrebe și pe noi ce părere avem despre dorința sa de mărire? Că doar tot noi, românii, am plătit un miliard de dolari pentru sistemul Patriot despre care acum ne spune că “vorbește el la București”, în CSAT, să-l cedăm Ucrainei!

Vreau să fiu bine înțeles, nu am nimic împotrivă să donăm acest sistem Patriot unui popor care, prin sacrificiul său, îl ține pe Putin în șah, demonstrând că Rusia nu este chiar așa mare putere cum încearcă să ne sperie! Dar decizia de a dona un sistem Patriot cumpărat din banii românilor nu ar trebui să fie a românilor și nu doar a lui Iohannis și a CSAT-ului (membrii acestui for de decizie nefiind aleși direct de către români)?

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments