1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023
Google search engine
StiriInternTop 5 măsuri de pus urgent în practică atunci când criza îți...

Top 5 măsuri de pus urgent în practică atunci când criza îți bate la ușă!

2023 a fost și încă rămâne sub presiunea unor crize economice, la nivel internațional și național, în egală măsură. Ca atare, efectele s-au făcut resimțite de la cel mai înalt nivel până la cel mai mărunt. În aproape fiecare familie există situații speciale. Tocmai de aceea poate că e indicat ca înainte de a învăța despre crizele economice să înțelegem ce este economia, la baza ei.

Pe scurt, economia este suma tuturor tranzacțiilor!

Tranzacții înseamnă schimb. Cumpărătorul oferă ceva vânzătorului, iar vânzătorul îi dă cumpărătorului produsul dorit. Suma banilor transferați în economie reprezintă consumul, iar consumul este motorul unei economii. Consumul este împărțit în piețe. Piețele sunt formate din cumpărători și vânzători care fac schimb de produse asemănătoare (piața imobiliară, piața financiară, piața agro-alimentară etc).

Prin urmare economia înseamnă suma tuturor tranzacțiilor, iar consumul reprezintă motorul unei economii. Criza economică apare atunci când consumul începe să scadă.

Tot atunci apar întrebările, suspiciunile și mai ales haosul, panica la gândul că nu vom ști încotro s-o luăm!.

Întrebarea esențială este ce facem? Sau cum ne protejăm? Sau cum acționăm în asemenea situații?

Cu toții știm că lucrurile s-au scumpit semnificativ în ultimii doi ani. Și cel mai probabil se vor scumpi în continuare, în timp ce creșterile salariile nu vor reuși să țină pasul.

Cu cât lucrurile se vor scumpi mai mult, cu atât mai greu ne va fi să ne păstram stilul de viață cu care suntem deja obișnuiți.

Criza economică a ultimilor ani e departe de a ne lăsa în pace, pe fiecare dintre noi / Sursă foto: pixabay.com

În consecință, va trebuie să facem în așa fel încât banii pe care îi câștigăm să poată continua să ne asigure fără probleme nevoile noastre de bază, precum chiria sau rata la creditul ipotecarplata utilităților, asigurarea mâncării și a transportului.

Iar nu în ultimul rând, va trebui să învățăm să reducem acele cheltuieli care ne acoperă dorințele, dar nu și nevoile.

Ce indică specialiștii că e bine de făcut în asemenea situații?

În primul rând, o analiză foarte atentă a veniturilor pentru a vedea ce cheltuieli putem elimina. Fie și temporar, dar tot renunțare se cheamă!

Există însă și un Top 5 al măsurilor dureroase la care trebuie să apelăm în asemenea situații. Nimeni nu vrea să ajungă aici, dar uneori fără el, nu se poate:

  1. Renunță la achizițiile impulsive și planifică-ți bugetul cu atenție!
  2. Renunță să faci achiziții majore și fii mult mai cumpătat cu banii pe care îi ai!
  3. Redu cheltuielile discreționare, poate chiar drastic, și amână la o adică multe dintre sumele alocate relaxării!
  4. Încearcă să-ți găsești propria cale de a realiza economii cât mai repede posibil!
  5. Învață să-și constitui un fond de urgență pentru situații neprevăzute!

Acesta din urmă te poate ajuta să deții o sumă de bani, din ce în ce mai consistentă, dacă ești atent la totalul cheltuielilor. Fondul de urgență trebuie să devină o prioritate și ar fi ideal să se încadreze la nivelul unor sume cuprinse între trei și șase luni de cheltuieli curente.

Nu uita că în perioade de criză se se pot ivi situații neprevazute, iar acel fond de urgență poate devemi aliatul tău de nădejde pe o perioadă mai mare sau mai mică!

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments