14.4 C
București
vineri, 25 aprilie, 2025
spot_img
StiriLifestyleTopul cele mai întâlnite 9 motive care influențează în mod direct rezistența...

Topul cele mai întâlnite 9 motive care influențează în mod direct rezistența la schimbare

- Advertisement -

„Totul în viață se schimbă și acesta este firescul.”

Claudia Jimeno, specialist în dezvoltare personală și creștere spirituală

Ceea ce ne sabotează și ne face să stagnăm și să suferim este – de fapt – rezistența la schimbare – și nu schimbările în sine.

Într-un articol trecut va povesteam despre CONTROL și 5 semnale de alarmă care indică nevoia de control exagerată și va spuneam că acesta se află în topul celor 9 motive care influențează în mod direct rezistența la schimbare.

Și cum schimbarea face parte din firescul vieții pe pământ, uneori opunem rezistență și nu putem să acceptăm realitatea așa cum este, să ne adaptăm și să ne bucurăm de viața noastră – chiar dacă lucrurile „par sa scape de sub control”!

De aceea, în articolul de astăzi o să vă dezvălui topul cele mai întâlnite 9 motive care influențează în mod direct rezistența la schimbare

1.              Frica de a pierde controlul

Schimbarea înseamnă nou, iar noul vine, de multe ori, însoțit de frici, precum cea de a pierde controlul. Atunci când simțim că nu mai avem reperele cu care eram obișnuiți, putem să simțim anxietate, teamă, “să nu avem de ce să ne agățăm”, să ne simțim vulnerabili tocmai pentru că lipsește acel sentiment de cunoscut și de confort.

2.              Frica de necunoscut sau ieșirea din zona de confort

Frica de necunoscut este una dintre cele mai întâlnite frici. Simplul fapt că nu știi ce te așteaptă poate să trezească emoții neplăcute care te pot determina să faci un pas în spate noului și să revii la obiceiurile cotidiene, chiar dacă tocmai acestea te-au determinat să faci un pas către schimbare.

Programul “măcar în situația aceasta știu deja la ce să mă aștept” se activează și readuce o stare de echilibru – chiar dacă pe moment – în corp.

3.         Lipsa încrederii în sine sau apariția programului “Nu sunt în stare”

Uneori nu facem schimbări pentru că nu se simțim capabili să le facem. Iar lipsa încrederii aduce cu ea și alte programe precum “nu merit”, “cine sunt eu să sper la atât de mult?”, “nu sunt în stare”, etc – care nu fac altceva decât să ne paralizeze în față schimbării.

YouTube player

4.         Șocul sau schimbările radicale

Atunci când apar schimbări radicale în viața noastră suntem puși în fața unui moment de evoluție și conștientizare major, care presupune să regândim multe aspecte din viața noastră, care până acum erau o rutină. Iar aceste situații nu sunt dintre cele mai ușoare sau plăcute.

5.         Elementul “surpriză”

Asemeni schimbărilor radicale, elementele “surpriză” ne scot total din zona de confort, iar emoțiile care însoțesc aceste evenimente, de multe ori, sunt greu de gestionat tocmai pentru că nu se așteptam la ele.

Atunci când schimbările se întâmplă într-un moment și mod neașteptat este firesc să avem tendința de a face un pas în spate și de a avea nevoie de puțin timp pentru a ne adapta evenimentului, pentru a ne gestiona emoțiile și noile decizii care vin în tandem cu schimbarea.

6.         Acceptarea consecințelor sau frica de repercursiuni

Schimbările înseamnă decizii. Iar deciziile vin însoțite de noi rezultate, deci și noi consecințe în relația cu sinele, cu cei din jur și cu propria viață.

În această situație reticența la schimbare constă în teama de consecințele pe care nu le putem prevedea, pe care nu știm cum le vom gestiona și care ne poziționează în afară controlului.

7.         Frica de respingere

Schimbările pe care le facem în viață noastră vor influența și relațiile noastre. Iar elementul principal al schimbării este noutate, ceea ce aduce întrebări precum “Ce vor spune cei din jurul meu?” “Oare mă vor accepta și cu noile mele decizii?”, dar și emoții precum frica de respingere, de a pierde o relație sau un grup în care te simți în siguranță, teama de a se încheia unele relații, etc.

8.         Emoțiile “negative” din trecut care se reactivează

Schimbările pot readuce în atenția noastră emoții pe care “le-am înghițit” în trecutul nostru sperând că timpul le va rezolva de la sine. În realitate, orice emoție netrăită se va retrezi la viață în momentul în care apare o situație similară cu cea care a determinat apariția acesteia.

De exemplu, atunci când apare în viață noastră un nou partener de cuplu și alegem să ne angajăm într-o nouă relație, pot apărea frici și emoții simțite în ultima relație. Astfel, schimbarea de față trezește anumite emoții care necesită să fie trăite pentru a face lucrurile diferit și pentru a schimba în bine viața noastră și relațiile noastre.

9.         Stările de epuizare

Există perioade în viață în care ne simțim epuizați fizic și emoțional, iar schimbare este ultimul lucru pe care ni-l dorim. Cât timp energia este la cote joase, reticența în față schimbării crește.

Orice schimbare înseamnă, în esență, renunțarea la ceva pentru altceva nou. Iar atunci când înțelegem cauzele rezistenței noastre la schimbare, putem gestiona mai ușor emoțiile noastre și ne putem regăsi echilibrul din care să luăm deciziile potrivite pentru ceea ce ne dorim și să putem accepta și face față consecințelor.

Pe tine ce te împiedică să faci o schimbare în bine în viața ta?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE