23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
DiverseTrei din cinci părinți din România nu mai au timp pentru propriii...

Trei din cinci părinți din România nu mai au timp pentru propriii copii

Doar doi din cinci părinți, adică 42% din totalul părinților din prezent, susțin că alocă peste două ore pe zi activităților comune sau de joacă cu proprii copii.

Timpul alocat de părinți copiilor, cu precădere în cazul copiilor sub 10 ani, a scăzut foarte mult. Comparativ cu rezultatele recente ale unui studiu național realizat de Organizația Salvați Copiii, se observă o scădere drastică a acestui procent, care în urmă cu un deceniu ajungea la 92%.

Totodată, doar unul din cinci părinți mai alocă minim două ore activităților comune în cazul copiilor cu vârste de peste 10 ani. Scăderea este și mai dramatică în acest caz, ponderea fiind de 21%, față de 70% în 2013. În plus, ponderea părinților care nu reușesc să aloce deloc timp relației cu propriul copil ajunge la 15%, față de anul 2013 când aceasta era de doar 2%.

Iar asta se răsfrânge și asupra tinerilor. Fiindcă 58% din tinerii din ziua de azi suferă de anxietate și atacuri de panică, 23% suferă de depresie, 6% au fobie socială și 32% consumă substanțe ingterzise. Cauza acestor probleme, de cele mai multe ori, este tocmai lipsa unei comunicări deschise, sincere despre problemele cu care copiii se confruntă în ziua de azi.

Conform celui mai recent studiu național realizat de „Salvați Copiii” în 2022, 536.000 de copii aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

În plus, aproximativ 180.000 de copii erau total lipsiți de îngrijirea părintească, având ambii părinți sau părintele unic susținător al familiei monoparentale la muncă peste hotare. Majoritatea copiilor de peste 10 ani cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate (57%), fie n-au fost întrebați, fie n-au fost de acord cu plecarea părinților.

În contextul în care România este una din țările cu cei mai mulți copii rămași singuri acasă, specialiștii recomandă insistent ca statul să vină  în întâmpinarea nevoilor de conexiune emoțională, de conectare și reconectare ale copiilor cu părintele plecat la muncă în străinătate.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments