Începând de astăzi, 25 iunie, ProTv, B1Tv și Digi24 au fost puse pe lista neagră a rușilor, fiind interzise la difuzare pe teritoriul Federației Ruse, sub acuzația că ar furniza informații false despre „desfășurarea unei operațiuni militare speciale”. În total 81 de instituții de informare, ziare, site-uri de știri, posturi tv și agenții de știri din mai toate țările Europei au fost interzise de ruși.
„Autoritățile din Rusia au interzis, începând de marți, 25 iunie, postul de televiziune Pro Tv Internațional și site-urile stirileprotv.ro și protv.ro”, informează chiar cei de la stirileprotv.ro.
Aceeași măsură a fost decisă de oficialii de la Moscova pentru B1Tv și Digi24.
„Postul B1 TV şi site-ul B1tv.ro au fost introduse pe lista de sancțiuni a Moscovei, fiind interzise în Rusia, alături de mai multe prestigioase instituţii media europene”, scriu și cei de la b1tv.ro.
„Digi24 și digi24.ro au fost interzise în Rusia, alături de alte zeci de publicații europene”, anunță chiar site-ul pus pe lista neagră a rușilor.
Potrivit Ministerului de Externe rus, 81 de televiziuni, ziare și agenții de știri din Europa au fost interzise în Rusia sub acuzația că ar fi răspândit informații false.
“Ca răspuns la decizia luată de Consiliul UE la 17 mai de a interzice „orice activitate de difuzare” a trei mass-media rusești (RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta), care intră în vigoare astăzi, 25 iunie, introducem contramăsuri de restricționare a accesului de pe teritoriul Federației Ruse la resursele de difuzare ale unui număr de instituții media din statele membre ale UE și operatori media la nivelul UE care difuzează în mod sistematic informații false cu privire la desfășurarea unei operațiuni militare speciale”, au transmis oficialii de la Moscova.
Printre instituțiile media europene interzise de ruși se numără publicații europene precum Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania), El País (Spania), La Stampa și La Repubblica (Italia), Le Monde și Liberation (Franța), dar și canale pan-europene, precum Politico, EuObserver și Agence Europe.
Lista include mai multe agenții de presă, precum Agence France-Presse (AFP, din Franța), compania de televiziune de stat ORF din Austria, agenția de știri EFE din Spania.
Până și publicații din Cipru, Malta sau Irlanda au fost puse sub interdicție de oficialii de la Moscova.
Din Ungaria a fost interzis un singur portal, 444.hu.