9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaTu și partenerul vorbiți aceeași limbă?

Tu și partenerul vorbiți aceeași limbă?

Puțini sunt cei care nu au auzit de celebrele ”limbaje ale iubirii” – cele 5 feluri în care oamenii pot percepe iubirea partenerului și își exprimă dragostea față de acesta. Conceptul a fost elaborat în 1992 de Dr. Gary Chapman, în cartea sa ”Cele cinci limbaje ale iubirii”. Dr. Chapman susține că avem, cu toții, cel puțin un cod primar sau „limbaj” preferat, care ne ajută să înțelegem dacă cineva ne iubește, respectiv pentru a ne exprima dragostea față de o persoană. Limbajele iubirii se regăsesc nu doar în relația de cuplu, dar și în relația cu familia, copiii, prietenii.

De ce sunt importante limbajele iubirii?

Imaginați-vă că, dacă aveți un partener de o altă naționalitate, care vorbește doar limba chineză, de exemplu, va trebui să învățați să vorbiți măcar parțial limba lui, pentru a comunica mai bine. Dacă există reciprocitate, partenerul tău va face același lucru cu limba română, pentru a te putea înțelege și el cât mai mult.

Care sunt aceste 5 limbaje ale iubirii?

Cuvinte de apreciere și încurajare: cuvinte de laudă, de încurajare, de recunoștință, de afecțiune. Dacă partenerul are acest limbaj predominant, e recomandabil a se evita critica, chiar și ”constructivă” sau, de asemenea, să nu mulțumești, sa nu apreciezi sau să nu recunoști o realizare a sa.

Timp de calitate: împărtășirea unui spațiu fizic și a unei activități comune, reciproc plăcute, fără distrageri sau întreruperi: conversații sau activități comune în care sunteți prezenți și vă concentrați atenția pe celălalt.

Dacă limbajul predominant al celuilalt îl reprezintă timpul în doi, evitați, pe cât se poate, telefoanele mobile, televizorul și alte surse de distragere a atenției, sau, de exemplu, să vă izolați sub pretextul că vreți să fiți singur – pentru că partenerul se va simți neimportant și neiubit.

Cadouri: lucruri simbolice (nu trebuie să fie obligatoriu scumpe), oferite fără un motiv aparent, care să îi arate partenerului că, la un moment dat în timpul zilei, v-ați gândit la el. A se evita, dacă acesta este limbajul său de iubire, să oferiți cadouri doar la date importante, aniversări, sărbători sau să o transformați într-o modalitate de a vă ispăși vina ori de a plăti favoruri.

Servicii: nu este nevoie de cine știe ce fapte mărețe, ci mici gesturi care ușurează sarcina partenerului tău și îl fac să simtă că îți pasă. Dacă actele de serviciu reprezintă limbajul predominant de iubire al partenerului, evitați să promiteți că faceți ceva, dar nu faceți, e calea sigură de a-l răni.

Contactul fizic: îmbrățișări, o atingere, o mângâiere, ținutul de mână pe stradă, un sărut fără motiv aparent (contactul nu trebuie neapărat să fie sexual, include mult mai mult). Transmite siguranță, prezență și iubire. Dacă pentru partener contactul fizic este cel mai important, evitați să vă feriți de atingerea sa sau să fiți rece la manifestările sale de afecțiune, pentru că o va resimți ca pe o lipsă de iubire și interes.

Este important, așadar, să fim atenți care este limbajul predominant de iubire al partenerului nostru și, de asemenea, să îl putem identifica pe al nostru, astfel încât, deși poate natural suntem predispuși să ne manisfestăm iubirea altfel, să putem vorbi aceeași limbă. Dr. Gary Chapman spunea: ”Când faci pentru celălalt un lucru care ţie nu-ţi stă deloc în fire, gestul tău constituie cea mai mare dovadă de iubire.”

Mai multe detalii pe acest subiect urmariti aici in emisiunea LA PLURAL la Canal 33 România de

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments