Marele Trofeu al Festivalului Mamaia 2024 a fost câștigat la finele lunii august de către de Didi-Ionuț Cojocariu (Bucovina), un tânăr de 30 de ani, economist de profesie. El s-a impus cu ajutorul melodiilor < Mândră floare-i norocu` >, de Mina Pâslaru și „Pentru tine, Mărioară”, de Alexandru Dumbravă.
Lista premianților, una semnificativă
Secțiunea Soliști vocali:
Premiul I – Alexandra Georgiana Pițu (Muntenia). Concurenta a interpretat melodiile „Balada lui Toma Alimoș” – culegere din repertoriul zonal și „Pe ulița car` mi-e drag”, o culegere din repertoriul zonal.
Premiul al II-lea – Mădălina Avădănei (Moldova). Concurenta a interpretat melodiile „Doină de cătănie” – culegere din repertoriul zonal, folclorist Alexandru Vasiliu din Tătăruși și „Foaie verde baraboi” , o creație bazată pe o colecție de folclor publicată.
Premiul al III-lea – Florin Mihalache (Banat). Concurentul a interpretat melodiile „Cucule, te văd zburând” – doină din repertoriul lui Iosif Ciocloda și „Peste deal, peste poiene” – cântec din repertoriul Nicoletei Voica.
Secțiunea Soliști instrumentiști:
Premiul I – Papuc Viorel (Muntenia) – nai.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina de jale” – piesă din repertoiul Maestrului Gheorghe Zamfir și „Hora Staccato – Grigoraș Dinicu”.
Premiul al II-lea – Alexandru Costin Cioiu (Oltenia) – caval.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina din caval” – Dumitru Zamfira și „Sârba de la Tismana” – Dumitru Zamfira.
Premiul al III-lea – Alexandru Cristian Sărbușcă (Oltenia) – clarinet.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina” – creație bazată pe o colecție de folclor publicată și „Hora și sârba”, o creație bazată pe o colecție de folclor publicată.
Marele Trofeu al festivalului a fost în valoare de 40.000 lei, în timp ce premiile la fiecare dintre cele două secțiuni, Soliști vocali și Soliști instrumentiști, au fost egale: Premiul I – 25.000 lei, Premiul II – 15.000 lei, iar Premiul III – 10.000 lei.
Evenimentul, reluat după o pauză de 12 ani, a fost prezentat de îndrăgita realizatoare TVR, Iuliana Tudor, și de către cunoscutul interpret de muzică populară Gelu Voicu. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul dirijor Cristian Obrejan.
Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi principali, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, merită din plin felicitări pentru efortul depus atât pentru organizarea Festivalului de Muzică Ușoară, cât și pentru cel dedicat cântecului și dansului popular românesc.