17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriInternUSR reintroduce în Parlament proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari

USR reintroduce în Parlament proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari

- Advertisement -

În timp ce toți politicienii se gândesc ce taxe să mai crească ori ce salarii să mai înjumătățească, doi parlamentari USR au repus pe rolul circuitului de avizare legislativă un proiect de lege referitor la reducerea numărului de parlamentari la 300. Nu este o inițiativă legislativă nouă, ci doar o încercare de a pune în practică rezultatul referendumului din anul 2009, atunci când peste 88% dintre români au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.

play-sharp-fill

Au trecut 16 ani de când românii au votat aproape în unanimitate pentru reducerea numărului de parlamentari și trecerea la un Parlament unicameral. Conform prevederilor din Constituție, rezultatele acelui referendum sunt consultative, însă obligatorii, chiar dacă nu sunt și decizionale.

Politicienii care s-au perindat de-a lungul ultimilor ani la vârful Statului nu au dorit însă să pună în practică dorința poporului și au lăsat la sertar orice tentativă de a modifica în Parlament Constituția României, sau de a trece prin Parlament o lege organică pentru reducerea numărului de parlamentari.

Iată că după 16 ani vin cei de la USR cu un nou proiect de lege care să consfințească voința populară.

„Am redepus proiectul pentru Parlamentul de maxim 300 de parlamentari.

Este un proiect probabil unic în România, cu un suflu nou, prin domnul Ilie Bolojan, care a zis că și el ar susține genul acesta de măsură.

Haideți să vedem că o implementăm. Practic, o castă politică care (scuzați!) tot crește taxele am avut. Haide să își scadă și ea măcar puțin din privilegii, măcar din numere, să nu mai fie atât de mulți parlamentari, că oricum nu este util numărul acesta foarte mare, să fie mai puțini, mai ales că așa s-a votat și la un referendum în care peste 80% din români au votat să aibă maxim 300 de parlamentari și chiar și Parlament unicameral.

Dar aia (Parlamentul unicameral, nota red.) necesită o schimbare de Constituție. Asta o putem face prin legislație.

Haide să o facem măcar pe-asta, mai ales dacă românii sunt veșnic cei care sunt buni de plată pentru toate cheltuielile nechibzuite ale politicienilor”, este mesajul liderului USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în Guvernul Cîțu.

Reamintim că referendumul din 2009 pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari a fost un referendum consultativ (nu decizional, dar obligatoriu în aceeași măsură), pentru trecerea de la actualul Parlament bicameral – cu aproximativ 134 de senatori și 331 deputați, în urma alegerilor parlamentare de anul trecut – la un Parlament unicameral, respectiv pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane.

Cele două întrebări ale referendumului au fost complet independente una de cealaltă, fără nicio condiționare între ele, fiind înscrise pe buletine de vot separate.

La întrebarea „Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?”, 77,78% dintre voturile valabil exprimate au fost în favoarea trecerii la un Parlament unicameral.

Și mai categorici au fost românii în ceea ce privește numărul de parlamentari. Astfel, la întrebarea „Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”, 88,84% dintre voturile valabil exprimate au fost în favoarea reducerii numărului de parlamentari.

Punerea în aplicare a celor două opțiuni exprimate de români la referendum s-ar putea face în doi pași. Pentru trecerea la Parlament unicameral este necesară revizuirea Constituției, în timp ce reducerea numărului de parlamentari s-ar putea face mult mai simplu, prin adoptarea unei legi organice inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului.

Acum, în 2025, ar mai trebui doar ca și politicienii să respecte voința poporului și să voteze „pentru” atunci când proiectul de lege va fi supus la vot, chiar dacă legea ar produce efecte abia la următoarele alegeri parlamentare.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE