18.5 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea pentru devansarea...

USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidențiale

Marți, 5 martie, deputații au adoptat un proiect de lege depus de UDMR prin care data alegerilor prezidențiale este devansată cu trei luni de zile. Cum era și de așteptat, partidele din opoziție au anunțat imediat că vor sesiza Curtea Constituțională.

Cu 183 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă” şi o abţinere deputaţii au adoptat, marţi, 5 martie, un proiect de lege iniţiat de UDMR, prin care se prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României și devansarea acestora cu trei luni de zile.

“Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, se prevede în proiectul de lege care a ajuns pe masa președintelui Iohannis, pentru promulgare.

Astfel primult tur pentru alegerea președintelui ar urma să aibă loc în data de 15 septembrie, urmând ca două săptămâni mai târziu, pe 29 septembrie să aflăm și cine va merge pentru cinci ani la Cotroceni, în locul lui Klaus Iohannis.

Prin această devansare a alegerilor, practic România va avea în perioada 29 septembrie-21 decembrie doi președinți: unul în funcție, vorbim aici despre Klaus Iohannis, al cărui mandat expiră în 21 decembrie și un alt președinte ales, al cărui nume îl vom afla în data de 29 septembrie.

Cum își vor împărți cei doi sarcinile de serviciu este greu de precizat, dar poate că actualul președinte va pleca la Bruxelles, pe o funcție înaltă în cadrul UE, ceea ce se negociază la București chiar în aceste zile, sau poate că va prefera un concediu prelungit, așa ca de sfârșit de mandat.

Bulibășeala va fi aceeași și în cazul primarilor, dar și a președinților de consilii județene și în consiliile locale, aleșii urmând a se călca pe bombeuri pe holurile și prin birourile instituțiilor cu cei aflați acum în funcție, până la terminarea mandatelor acestora din urmă.

Legea adoptată ieri i-a înfuriat pe liderii partidelor din opoziție, care au anunțat imediat că o vor ataca la Curtea Constituțională.

„Votul de azi (marți, 5 martie, nota red.), pe repede-înainte, ca să poată devansa alegerile prezidențiale, este doar un alt pas făcut de Partidul Unic PSD-PNL din planul diabolic „marea comasare”, prin care partidele lui Ciolacu, Ciucă și Iohannis încearcă cu disperare să-și asigure supraviețuirea la putere, să poată jefui această țară încă patru ani sau și mai mult.

Legea votată astăzi încalcă nu mai puțin de 9 articole din Constituție și, evident, decizii precedente ale CCR, plus recomandările Comisiei de la Veneția. Nu poți tu, putere, să vii să schimbi regulile în timpul jocului pentru că așa îți convine.

Ne așteptăm ca legea adoptată azi să fie declarată neconstituțională sau, măcar, CCR să constate că modificarea termenelor pentru alegerile prezidențiale să nu vizeze alegerile din 2024.

Iar la urne, indiferent când va decide Partidul Unic să îi cheme pe români, vom opri PSD și PNL, nu îi vom lăsa pe Nicu și Marcel să ne fure viitorul”, au scris pe pagina de facebook a partidului cei de la USR.

„Am atacat la CCR legea care stabilește data alegerilor prezidențiale în septembrie. Ciolacu trebuie să meargă întâi la școală și abia apoi să viseze la Cotroceni”, a anunțat și Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei.

Conform informațiilor apărute deja în presă, Curtea Constituţională urmează să dezbată pe 20 martie sesizările depuse de USR şi Forţa Dreptei.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments