Viitorul Parlament al României va include nu mai puțin de șapte partide politice, față de cinci în prezent. Partidul Social Democrat (PSD) e câștigătorul alegerilor parlamentare din 1 Decembrie, cu peste două milioane de voturi obținute, mult peste pragul obținut de candidatul său, Marcel Ciolacu, la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.
De remarcat că la orele 8.00 ale dimineții se numărăseră peste 99% din voturile exprimate în toate secțiile de votare, mai rămânând în principal cele din diaspora.
Pe locul al doilea s-a plasat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a reușit să obțină voturile a peste 1.650.000 de simpatizanți, ceea ce-l va transformă în a doua formațiune politică din România.
Partidul Național Liberal (PNL) e doar a treia forță a țării, cu cele peste 1.300.000 de voturi obținute.
Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă a trecut și el pragul intrării în Parlament, cu circa 700.000 de voturi contabilizate, peste rezultatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, care a strâns peste 589.000 de voturi.
Partidul Oamenilor Tineri (POT), care se revendică de la Călin Georgescu, controversatul candidat independent la alegerile prezidențiale de la finele lui noiembrie, va intra și el în noul parlament, datorită celor peste 570.000 de sufragii totalizate.
De remarcat că e foarte posibil ca așa-numitul bloc suveranist, format din AUR, SOS și POT, să poată oferi o majoritate parlamentară, dar viitorul președinte al țării va avea un cuvânt greu de spus în politica românească a anilor ce vin.
În viitorul parlament își vor face loc și reprezentanți ai minorităților naționale.