11.6 C
București
sâmbătă, 19 aprilie, 2025
spot_img
DiverseViorelele – simboluri, mituri și legende. Papirus din sipetul cu taine și...

Viorelele – simboluri, mituri și legende. Papirus din sipetul cu taine și povești

- Advertisement -

Viorelele (Scilla siberica) vestitoare ale primăverii, sunt flori perene delicate și fermecătoare, avînd florile în formă de steluță și culoarea cerului.

Vioreaua este o floare gingașă și dăruirea unui buchet de viorele cadou simbolizează sinceritate și încredere. Femeia care iubește Viorelele este sinceră în sentimente și deosebit de directă în manifestarea acestora. De asemenea, bărbatul care face cadou unei femei o Viorea nutrește pentru aceasta sentimente puternice și dorește o relație de durată. Viorelele sunt cunoscute și sub denumirea populară de “clopoței de primăvară.

În limba română se face deseori confuzie între “viorele” și alte flori ce apar la început de primăvară, Violete (Viola odorata), cunoscute popular sub numele de micșunele, tămâioară sau toporași, acestea din urmă având un parfum dulce și intens.

Vioreaua se aseamănă și cu zambila sălbatică (Hyacinthoides non-scripta). Cu toate acestea, în ciuda asemănărilor lor, este important să putem face diferența între ele. Vioreaua are două frunze pe tulpină, în timp ce zambila sălbatică are mai multe frunze pe tulpină. În plus, florile de viorele au o culoare albastră mai strălucitoare și mai vibrantă decât cele ale zambilei sălbatice.

Viorelele au, de asemenea, și importanță ecologică. Plantele joacă un rol vital în habitatul lor natural ca sursă de nectar pentru insectele care apar timpuriu, inclusiv albinele și fluturii.

Planta de viorea preferă solurile umede și umbrite, dar poate fi cultivată și în locuri mai uscate. Deși sunt plante atractive, acestea sunt considerate a fi toxice atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie, așa că trebuie manevrate cu grijă.

Planta este originară din Europa, dar se poate găsi și în Asia de Vest. În trecut, se credea că Scilla bifolia are proprietăți medicinale

În trecut, viorelele erau folosite pentru a trata diverse afecțiuni, precum bronșita, tusea sau reumatismul. Unele surse susțin că florile de viorele aveau și proprietăți afrodisiace.

Pe lângă utilizările  medicinale, florile de viorea au o lungă istorie în folclorul și cultura tradițională. În unele părți ale Europei, se credea că plantele au proprietăți magice și erau folosite în ritualuri și vrăji. De asemenea, Viorelele au fost asociate cu sărbătoarea creștină a Paștelui și au fost folosite pentru decorarea bisericilor și caselor în timpul primăverii.

În simbolismul florilor, floarea de viorea poate fi asociată și cu încrederea, loialitatea și respectul. Este adesea oferită ca un simbol al prieteniei și aprecierii.

Legenda spune că Vioreaua a fost la origine o foarte frumoasă fată de împărat, care iubea mult florile. Își dorea mereu să devină una dintre ele. Dumnezeu o prefăcu în viorea, care are culoarea ochilor ei și care vestește oamenilor sosirea primăverii.

Altă descriere spune că ursitoarele ar fi decis ca frumoasa fată de împărat să fei răpită de zâna florilor la vârsta de 12 ani. În ciuda tuturor măsurilor luate de părinți, acest lucru se întâmplă și fata fu preschimbată în viorea. De asemenea, perenitatea florii este o sugestie a vieții scurte a prințesei Viorica. Așa cum prințesa a trăit doar 12 ani, se pare că o viorea rezistă de obicei doar douăsprezece săptămâni până când se ofilește.

Florea de viorea are o semnificație simbolică diferită în culturi și tradiții. În unele culturi, floarea de viorea este asociată cu venirea primăverii și cu renașterea naturii, înflorind imediat după ghiocei. De asemenea, în cultura populară românească, se spune că dacă vezi prima dată viorele, îți va merge bine tot anul.

Viorelele nu sunt doar prețuite în cultura românească, ci și în alte culturi din întreaga lume. Aceste flori delicate au fost asociate cu diverse tradiții și credințe de-a lungul istoriei.

În mitologia europeană, viorelele au fost atribuite unor zei și zeițe importante. De exemplu, în mitologia greacă, se credea că viorelele sunt florile favorite ale zeiței Afrodita, zeița frumuseții și dragostei. În mitologia nordică, viorelele erau asociate cu zeul Odin, care era considerat protectorul plantelor și al poeților.

În tradiția celtică, vioreaua simbolizează renașterea și reînnoirea, dar și vulnerabilitatea și fragilitatea. În tradiția japoneză, aceasta este asociată cu frumusețea naturală și cu începuturile tinereții. În Spania, se credea că dacă ai visat o viorele în timpul somnului, înseamnă că vei avea noroc în dragoste. În alte culturi, viorelele erau considerate flori aducătoare de noroc și protecție împotriva forțelor malefice.

În general, vioreaua este o plantă fascinantă și valoroasă care a captat imaginația oamenilor timp de secole. De la florile sale delicate și bulbul rezistent, la semnificația ei ecologică și culturală, planta continuă să inspire admirație printre iubitorii de natură și pasionații de plante deopotrivă.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE