Vitamina D este o vitamină esențială, solubilă în grăsimi. Este numită și „vitamina soarelui”, deoarece pielea noastră o produce atunci când este expusă la soare și are un rol extrem de important pentru sănătatea noastră.
Ca majoritatea vitaminelor, vitamina D are multe funcții în organism. Este cunoscută în special pentru capacitatea sa de a ajuta la construirea oaselor puternice. Însă, vitamina D este importantă și pentru un sistem imunitar sănătos, sistemul digestiv, sănătatea inimii și a psihicului, reglarea zahărului din sânge, fertilitate.
Rolul vitaminei D în organism
Vitamina D acționează ca un hormon, ceea ce înseamnă că este produsă într-o parte a corpului (pielea) și călătorește pentru a acționa asupra unei alte părți (oasele).
Deoarece este solubilă în grăsimi, atunci când există un exces, vitamina D este stocată în ficat și nu este eliminată prin urină, cum se întâmplă cu excesul altor vitamine.
Menține sănătatea oaselor
Vitamina D este cunoscută în special pentru importanța sa în sănătatea oaselor. Oasele se remodelează constant. Din acest motiv, la fel ca toate țesuturile, ele au nevoie de un aport constant de nutrienți.
Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul mai eficient
Calciul este unul dintre “jucătorii” principali în mineralizarea și întărirea oaselor noastre. Vitamina D lucrează cu alți hormoni pentru a asigura niveluri optime de calciu în sânge. Când vine vorba de calciu, corpul prioritizează mereu sângele în fața oaselor. Acest lucru se datorează faptului că sângele transportă calciul prin corp pentru funcții critice, cum ar fi contracțiile inimii și mușchilor. De aceea, este mai important să menținem nivelurile de calciu din sânge decât cele din oase.
Calciul fixează vitamina D în oase
Când există suficient calciu în sânge, excesul este stocat în oase. Atunci oasele sunt mineralizate și întărite. Când nu există suficient calciu în sânge, se întâmplă două lucruri pentru a ridica acest nivel. Mai întâi, vitamina D stocată în ficat este activată pentru a ajuta la absorbția mai mare a calciului din alimente. În al doilea rând, corpul extrage calciul stocat în oase pentru a crește nivelul din sânge.
Când nu primim suficientă vitamina D (și calciu) în mod regulat, oasele pot deveni slabe și fragile. La copii, o deficiență severă de vitamina D poate cauza rahitism, iar la adulți, poate provoca osteomalacie. În cazurile mai puțin severe de „insuficiență” de vitamina D (și/sau calciu), osteoporoza poate apărea pe termen lung. Studiile arată că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de căderi și fracturi osoase.
Vitamina D, sistemul imunitar și inflamația
Mai multe studii au arătat o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și afecțiuni imunitare, precum dermatita atopică și artrita reumatoidă. În laborator, vitamina D pare să aibă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Vitamina D poate reduce răspunsul imunitar și markerii inflamației.
Vitamina D și bolile digestive
Deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, ea este absorbită împreună cu grăsimile din dietă. Astfel, persoanele care nu mănâncă sau nu absorb suficientă grăsime sunt expuse riscului de a avea niveluri scăzute de vitamina D. Acest lucru include persoanele cu multe probleme digestive, precum boala celiacă, bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi Crohn și colita, precum și persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric.
De asemenea, există o legătură între niveluri sub-optime de vitamina D, starea microbiomului intestinal, inflamația intestinului și bolile intestinale precum IBD și cancerul de colon.
Vitamina D și reglarea glicemiei
Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu o rezistență mai mare la insulină la persoanele fără diabet. De asemenea, pot crește riscul de a dezvolta diabet.
Suplimentarea cu vitamina D ar putea ajuta la îmbunătățirea gestionării glicemiei la unele persoane cu diabet.
Vitamina D pentru sănătatea creierului
Celulele din zonele cheie ale creierului au „receptori” pentru vitamina D. De asemenea, vitamina D joacă un rol în ritmurile circadiene și somn, afectează creșterea celulelor nervoase și influențează dezvoltarea creierului.
Există tot mai multe dovezi care leagă nivelurile scăzute de 25(OH)D din sânge cu simptomele de depresie. Unele studii arată și o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și riscul crescut de boala Alzheimer și Parkinson.
Vitamina D și fertilitatea
Vitamina D pare să ajute la îmbunătățirea mobilității și supraviețuirii spermatozoizilor. Nivelurile prea mari sau prea scăzute de vitamina D în sânge par să fie asociate cu infertilitatea.