20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternVom plăti „taxa pe autostradă”! Rovinieta rămâne obligatorie

Vom plăti „taxa pe autostradă”! Rovinieta rămâne obligatorie

Deși circulăm pe drumuri proaste, avem autostrăzi inaugurate pe bucățele și plătim binecunoscuta rovinietă dacă vrem să ne plimbăm cu mașinuța proprie prin frumoasa noastră țărișoară, CNAIR mai vrea să mai stoarcă niște bani de la noi, așa că dă drumul la taxa pe autostrăzile care nu prea există.

Driectorul general al CNAIR Cristian Pistol vine cu o nouă veste bună pentru români: taxa pe autostrada care nu prea există

„A fost depusă astăzi o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională”, scrie mândru pe propria pagină de socializare directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR), Cristian Pistol.

Contractul prevede atât servicii de dezvoltare și implementare a soluției informatice cât și furnizarea de echipamente software de bază, a mai anunțat șeful CNAIR.

A fost anunțată și firma care se va ocupa de încasarea banilor: „Vodafone Romania SA a depus singura ofertă pentru acest contract cu o valoare de maximum  224,68 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR. Durata contractului este de 84 luni, din care 24 de luni pentru serviciile de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice și pentru  furnizarea echipamentelor și a programelor”, ne informează Cristian Pistol.

Există și o explicație pentru introducerea acestei noi taxe:

„Prin această investiție dorim să construim un nou sistem informatic integrat destinat gestionării tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene.

Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare  bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone cât și un mod de tarifare în funcție de distanța parcursă (distance based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA> 3,5 tone”, a mai explicat directorul general al CNAIR.

De reținut din anunțul șefului de la CNAIR este faptul că implementarea echipamentelor pentru taxarea la intrarea pe autostrăzi va dura doi ani și că nu a fost stabilită încă o valoare a acestei taxe.

Cristian Pistol evită însă să ne spună de ce nu se renunță la rovinietă, sau unde se duc banii obținuți de la șoferi din plata acestei taxe de utilizare a șoselelor patriei.

În plus, în România nu există încă autostrăzi construite în parteneriat public-privat. Puținele realizări de infratructură în circulație au fost făcute cu bani de la buget sau din fonduri europene, deci decizia CNAIR este cel puțin discutabilă.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments