15.8 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaVrei să simți bucurie în fiecare zi?

Vrei să simți bucurie în fiecare zi?

Dacă am putea caracteriza luna decembrie într-un singur cuvânt eu aș zice că bucuria este cel mai potrivit. Sunteți de acord?

Cadourile, colindele, mirosul de cozonac fierbinte, turta dulce cu scorțișoară, fulgii de zăpadă care ne încântă cu dansul lor, toate ne aduc zâmbetul pe buze sau… cel puțin ne întorc cu gândul în perioada magică a copilăriei. Moș Nicolae ne-a îndulcit deja, urmează Moș Crăciun și Anul Nou, toate aceste sărbători oferindu-ne numeroase ocazii de a ne bucura și de a aduce starea noastră de bine în familie și în relațiile noastre.

Și pentru că suntem în luna bucuriei, va invit să ne oprim puțin atenția asupra acestui subiect și să facem o călătorie în lumea bucuriei și a sorei ei mai mici – fericirea și să descoperim împreună abordările specialiștilor despre acestea.

    ”Bucuria nu este în lucruri; este în noi.”- Richard Wagner
    ”Bucuria nu este în lucruri; este în noi.”- Richard Wagner

    Ce este, de fapt, bucuria? Dar fericirea?

    Ce ne aduce bucurie? Dar fericire?

    Care este diferența dintre bucurie și fericire?

    YouTube player

    Ce este bucuria?

    Începem “ca la carte” cu Dicționarul explicativ al limbii române care ne spune că – bucuria este un sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufletească.

    Mergem mai departe și descoperim că bucuria se regăsește pe locul al 3-lea în Harta Conștiinței a Doctorului David R. Hawkins, imediat sub nivelul păcii și al nivelului iluminării.

    Ce înseamnă acest lucru?

    În primul rând este important să știm că Dr. David R. Hawkins  – profesor, psihiatru, medic și cercetător american, a creat harta nivelurilor de conștiință umană, denumită și „Harta Scalei Conștiinței“,  în mai mult de 30 de ani de cercetare pe baza studiilor sale kinesiologice (știința testării musculare care se bazează pe conexiunea dintre corp și neurologie).

    “Scalei Conștiinței“ este o harta logaritmică a nivelurilor de conștiință, de la 1 la 1000, unde 1 reprezintă existența și 1000 reprezintă cel mai înalt nivel de conștiința pură.

    În cartea sa “Vindecare și recuperare” – aflăm că pe măsură ce avansăm spre nivelul 540, din Scala Conștiinței, bucuria interioară, liniștea și cunoașterea lăuntrică încep să se manifeste și la acest nivel oamenii sunt pozitivi și iertători.

    Sursa foto: trezireainteligentei.ro

    Ce este fericirea?

    Conform Dicționarul explicativ al limbii române fericirea este o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.

    Însă, mergem în profunzime și aflăm abordarea filosfului grec Platon care a spus:

    „Fericirea cuprinde cinci părți: O parte este luarea hotărârilor corecte; a două este sănătatea trupească și simțuri bune; a treia este reușita în ceea ce întreprinzi; a patra este reputația printre oameni; și a cincea abundența de bani și de bunuri folositoare pentru viață”

    Care este diferența dintre bucurie și fericire?

    Există numeroase cercetări și abordări care vorbesc despre diferențele dintre bucurie și fericire. Însă, am ales să împărtășesc cu voi o abordare care are la baza numeroasele cercetări și practică personală și în grupuri și anume abordarea Niculinei Gheorghiță, care ne spune:

    “Trăieșți fericirea când ai împlinit primele 3 nevoi din piramidă trebuințelor a lui Maslow – adică ai atașat o realizare exterioară și trăieșți fericirea care este trecătoare.

    Bucuria este o stare pe care o trăieșți când împlineșți ultimele 4-5 nevoi, tot din piramidă trebuințelor a lui Maslow. Adică sunt realizări interioare individuale, de care nu ai atașat ceva exterior ție, ci ceva interior, motivația ta, voința ta, determinarea ta, perseverența ta, dorințele tale, gândurile tale și pe acestea nu ți le poate lua nimeni.

    Odată activate le vei manifesta mereu și bucuria va fi acolo tot timpul.

    În concluzie fericirea și bucuria sunt două stări pe care le trăim dacă suntem conștienți de noi, de cine suntem și ce vrem să realizăm.” Niculina Gheorghiță

    (sursa citată: https://niculinagheorghita.ro/)

    Iată 5 modalități prin care putem să aducem bucuria în viața noastră!

    Așadar,

    Dăruiește bucurie, căci este molipsitoare!

    RELATED ARTICLES
    - Advertisment -

    Most Popular

    Recent Comments

    LIVE