Sunt aproape trei săptămâni de când Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte și în loc ca lucrurile să se îndrepte pe un făgaș normal , partidele pro-europene se ceartă pe locurile din viitorul Guvern și pe măsurile fiscale ce ar trebui adoptate pentru a urni economia. După ședința de ieri, de la Palatul Cotroceni, la care a participat și președintele, nu a fost anunțată nicio decizie. Toate liniile de comunicare ale PSD, PNL, USR și UDMR sunt mute în privința negocierilor și nici chiar Nicușor Dan nu a comentat despre mersul discuțiilor.

Mai sunt 10 zile până când expiră mandatul Guvernului interimar și România încă nu are un premier desemnat și nici măcar o schiță a programului de guvernare care să fie agreat de liderii partidelor pro-europene și să corespundă și dorințelor președintelui Nicușor Dan.
Nici ieri, după mai bine de o săptămână de lucru asiduu a așa-numitei „comisii tehnice”, compusă din reprezentanți ai PSD, PNL, USR și UDMR nu s-a ajuns la un consens.
Pe site-urile și paginile de socializare ale partidelor se vorbește despre orice, mai puțin despre ce s-a discutat referitor la programul de guvernare.
Este o tăcere ce nu poate decât să ne îngrijoreze. Cu toții au ales să țină în spatele ușilor de la Palatul Cotroceni propunerile cu care au venit pentru funcția de premier, sau soluțiile pentru redresarea economiei.
Totul este comunicat pe surse, ca și cum ar fi un mare secret de stat să știm ce negociază, care partid ce tăieri sau taxe propune, sau care sunt punctele asupra cărora liderii politici nu cad de acord.
Singurul mesaj despre rezultatele întâlnirii de ieri dintre președinte și liderii politici a fost transmis de Radu Burnete, viitor consilier prezidențial de la 1 iulie și fost director executiv al Confederației Patronale Concordia: „După o săptămână de consultări tehnice la Palatul Cotroceni privind soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar, discuțiile dintre partidele care ar putea forma viitoarea coaliție de guvernare sunt încă în desfășurare. Procesul este unul serios și aplicat, motiv pentru care nu s-au luat încă decizii finale.
Președintele Nicușor Dan a subliniat că prioritatea este reducerea cheltuielilor statului, combaterea risipei și creșterea eficienței în colectarea veniturilor. Majorarea taxelor rămâne doar o soluție de ultimă instanță.
Negocierile dintre partide vor continua mâine, cu participarea liderilor politici, în vederea concretizării unui set mai clar de măsuri pentru reducerea deficitului”, a scris pe pagina personală pe facebook viitorul consilier prezidențial Radu Burnete.
În lipsa unor comunicări oficiale nu putem decât să luăm de bune cele spuse „pe surse”:
*Nici PSD, nici PNL nu au venit cu o propunere concretă pentru funcția de prim-ministru.
*Varianta unui premier tehnocrat a fost exclusă din discuție.
*PSD ar vrea să reia guvernarea rotativă din vremea tandemului Nicu și Marcel, dar cu condiția ca primii la conducerea Guvernului să fie liberalii, condiție ce ar fi respinsă de PNL.
*În privința politicilor fiscale, fiecare partid a venit cu propriile propuneri, iar ieri la Cotroceni fiecare partid a subliniat doar ce măsuri nu acceptă.
Singura știre concretă ne spune că negocierile de la Palatul Cotroceni vor continua și astăzi, dar în lipsa președintelui Nicușor Dan, care are astăzi programată o întâlnire cu regele Spaniei, Majestatea Sa Felipe al VI-lea, apoi zboară de la Sibiu direct la Chișinău, în prima vizită oficială ca șef de stat.