10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriIntern1001 de scrisori frumoase trimise în Laponia, din România, prin poștă. Ce...

1001 de scrisori frumoase trimise în Laponia, din România, prin poștă. Ce i-au cerut copiii Moșului

Proiectul ”Cutia poștală a lui Moș Crăciun”, derulat de Poșta Română în parteneriat cu Moș Crăciun și harnicii lui spiriduși, a ajuns la final. Mii de scrisori ale copiilor din toată țara au umplut cutiile poștale speciale cu nenumărate gânduri, dorințe și urări pentru Moșul. Toate au ajuns la destinație, garantează poștașii.

Cei mici au fost ademeniți să trimită mesaje în mod tradițional: scrise de mână, puse în plic, la poștă.

Unele scrisori ale copiilor din România au adus zâmbete pe fețele spiridușilor, altele, poate o lacrimă. Unii copii și-au descris în detaliu jucăriile pe care și le doresc, alții l-au îndemnat pe Moșul să ducă tot felul de cadouri celor aflați în nevoie. Au fost și copii care au cerut soluții pentru problemele omenirii, de pildă încălzirea globală. Alții au cerut mâncare, haine și încălțăminte, ca să poată merge la școală. Moșului i-au fost puse tot felul de întrebări incomode, mai lipsea doar să fie rugat să spună dacă are pensie specială, ori când se pensionează.

Iată doar câteva fragmente din scrisorile trimise Moșului de către copiii din România, așa după cum le prezintă reprezentanții Poștei Române, pe site-ul instituției:

 • ”Vreau o păpușă cu capul drept”.
 • ” Aduci cadouri doar la copiii cuminți? Dacă da, cei obraznici ce primesc?”
 • „Tu ce faci în timpul tău liber?”
 •  „Tu ești și Moș Nicolae? Dacă da, pe 6 decembrie îți pui costum verde sau albastru?”
 • ”Eu sunt operată la cap de două ori și mi-aș mai dori sănătate multă mie și tuturor copiilor bolnavi din spitale”.
 • ”Dragă Moș Crăciun(…) dacă se poate, anul acesta să vină și la mine. La mine nu prea a venit în fiecare an”.
 • ”Îmi doresc ca familia mea să fie fericită, sănătoasă și unită.(…) Îmi doresc ca și tu să faci față tuturor cadourilor solicitate de copiii din întreaga lume! Tu ce mai faci? Cum te mai simți? Vreau să îți mulțumesc pentru toate cadourile pe care mi le-ai trimis an de an”.
 • ”Deși mă descurc în studiile mele, îmi este mai greu să îmi achit anumite nevoi școlare. Părinții mei nu au posibilitatea de a ne cumpăra cadouri de Crăciun, ca ceilalți părinți ai altor copii. Așa că, te rog, să ne ajuți cu ce crezi tu că este mai bun pentru mine și familia mea”.
 • ”Anul acesta nu-mi doresc foarte  multe de la tine. De exemplu, să nu se mai certe părinții mei, să am o familie bună, fără certuri mereu și toată lumea să fie sănătoși și bucuroși mereu. Și mai am o dorință la tine, Moșule: adu-le și la copiii care nu au nimic câte o jucărie, să fie și ei fericiți de Crăciun”.
 • ”Dragă Moș Crăciun, am fost obrăznicuță, dar o să fiu mai cuminte. Dacă ar exista o rețetă să fiu cuminte, aș găti-o direct”.
 • ”Anul acesta nu am fost prea cuminte, nu am avut cele mai bune note la școală și nu am fost un copil care să stea la locul lui. Dar, dacă ai putea, anul acesta, nu aș vrea să vii la mine, deoarece am tot ce îmi trebuie, am o familie, am ce mânca, am tot ce îmi doresc. Însă, dacă ai putea as vrea să mergi la cei care nu o duc așa bine ca mine, la cei care nu au nimic și să îi ajuți pe ei”.
 • ”Ceea ce îmi doresc eu, e că îmi doresc din inimă aici, să am o casă a noastră, să putem să locuim aici definitiv, să nu ne mai mutăm deloc, ca să putem să ne terminăm școala aici, măcar 8 clase, toți frații. (…) Mama noastră e amărâtă și chinuită că e vorba ca acum, pe 17 februarie 2024, trebuie să plecăm de aici și nu se va ști unde ne-om duce, pentru că aici nu putem să stăm mai mult de un an.”
 • ”De ce uneori am gânduri rele?”
 • ”De ce oamenii poluează?”
 • ”Cum putem opri încălzirea globală?”

Nici adulții nu s-au lăsat mai prejos și i-au scris Moșului să le aducă haine, sănătate, sau bucurie în casă.

 • ”Anul acesta îmi doresc o căciulă și un pulovăr. În rest, tot ceea ce îmi doresc, am deja. Pe fetița mea și pe minunata mea soție, pe care îmi doresc să le știu sănătoase și voinice, ca până acum”.
 • ”Dragă Moș Crăciun, aici ……, tatăl …… și soțul ……(…) Eu îmi doresc de la tine să ne aduci multă sănătate pentru toți, timp de calitate împreună, multă iubire”.
 • ”Sunt antrenor la un club sportiv din Craiova. Te anunț  că am cei mai cuminți copii, cei mai talentați, cei mai ordonați și cei mai punctuali și, în același timp, cu rezultate bune la școală. Te rog să treci pe la fiecare să le lași darurile mult dorite, pe care, sigur, le merită. Îți mulțumim că revii în fiecare an, de sărbători. Îți dorim să fii sănătos și bun! ”

Pe lângă scopul declarat, de a face o bucurie copiilor, Compania Națională Poșta Română a încercat, prin cadrul campaniei „Cutia poștală a lui Moș Crăciun”, să îi determine pe cei mici să lase deoparte tabletele și telefoanele și să scrie de mână unei persoane cu care vor să intre în contact.  

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments