Stilul de viață vegan câștigă tot mai multă popularitate în rândul persoanelor preocupate de sănătate, mediu și de bunăstarea animalelor. Adoptarea unei diete vegane implică renunțarea la produsele de origine animală și concentrarea pe alimente vegetale nutritive și pline de savoare.
În acest articol, vom explora trei rețete delicioase și sănătoase care pot fi pregătite fără ingrediente de origine animală. Indiferent dacă ești deja vegan, ții post sau pur și simplu dorești să încerci opțiuni mai sănătoase și sustenabile, aceste rețete te vor inspira să te bucuri de gustul și de versatilitatea bucătăriei vegane.
Buddha bowl cu quinoa și legume proaspete
Ingrediente
1 cană de quinoa
Mix de legume proaspete (roșii, castraveți, morcovi, ardei, varză kale etc.)
1 avocado, tăiat felii
1/2 cană de năut copt
Sos tahini (2 linguri de pastă de susan, 2 linguri de apă, zeamă de la jumătate de lămâie, sare și piper, după gust)
Mod de preparare
Spală și fierbe quinoa conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Taie legumele în bucăți mici și pregătește-le în funcție de preferințe (crude sau gătite).
Într-un bol mare, pune quinoa pe jumătatea de jos, apoi adaugă legumele, feliile de avocado și năutul copt.
Pentru sosul tahini, amestecă pastă de susan, apă, zeama de lămâie, sare și piper într-un bol mic până obții o consistență omogenă. Adaugă-l peste buddha bowl.
Burger vegan de năut și quinoa
Ingrediente
1 cană de năut fiert și scurs
1 cană de quinoa fiartă
1 ceapă mică, tocată mărunt
2 căței de usturoi, mărunțiți
2 linguri de făină de nucă de cocos
1 linguriță de boia dulce
1 linguriță de chimion măcinat
Sare și piper, după gust
Ulei de cocos pentru prăjit
Mod de preparare
Într-un castron adaugă năutul fiert și scurs, quinoa, ceapa tocată, usturoiul mărunțit, făina de nucă de cocos, boiaua dulce, chimionul măcinat, sare și piper. Amestecă bine până se formează o compoziție omogenă.
Încălzește o tigaie mare și adaugă ulei de cocos.
Formează amestecul de burgeri sub forma unor chiftele mai mari, apoi pune-le la prăjit, în tigaia încălzită, pentru aproximativ 4-5 minute, pe fiecare parte sau până când devin aurii și crocante.
Servește burgerii vegani întregi sau într-o chiflă cu garnituri și sosurile preferate.
Smoothie verde energizant
Ingrediente
1 mână de baby spanac
1 măr verde, tăiat bucăți
1 banană coaptă
Ghimbir proaspăt, tăiat bucăți
Sucul de la o jumătate de lămâie
1 cană de apă de cocos
Cuburi de gheață (opțional)
Mod de preparare
Într-un blender, adaugă spanacul, mărul verde, banana, ghimbirul tăiat bucați, sucul de lămâie și apa de cocos.
Mixează toate ingredientele până obții o consistență netedă și omogenă.
Dacă dorești, adaugă cuburi de gheață în blender și mixează din nou.
Toarnă smoothie-ul verde într-un pahar și servește-l imediat pentru a beneficia de toate vitaminele și nutrienții săi.