23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personala4 propoziții nevrotice care susțin etichetările sau autocaracterizările

4 propoziții nevrotice care susțin etichetările sau autocaracterizările

Vă spuneam in articolul Etichetările – ce sunt și ce capcane ascund? – că etichetările sunt una dintre formele prin care ne devalorizăm și pe care ni le putem adresa nouă înșine sau celor din jurul nostru.

De cele mai multe ori, ne autocaracterizăm folosind niște autodescriptori care ne definesc “dintotdeauna” și în spatele cărora ne “ascundem”, pierzând din vedere potențialul nostru și astfel ajungem să ne negăm Sinele.

Iar acest lucru este atât de frumos și simplu demonstrat de Dr. Wayne D. Dyer – psiholog, scriitor și conferențiar de renume mondial în domeniul dezvoltării personale – care ne spune că – Toate autocaracterizarile sunt rezultatul utilizării acestor 4 propoziții nevrotice:

  • Asta sunt!
  • Așa am fost întotdeaua!                 
  • N-am ce face!
  • Așa e firea mea!
YouTube player

Și mai interesant este faptul că pentru a justifica un comportament pe care – în realitate nu avem nici cea mai mică intenție să îl schimbăm – folosim că explicație toate cele 4 propoziții de mai sus. Întrebați pe cineva de ce îl irită un anumit subiect sau de ce nu face un anumit lucru și veți fi surprinși să auziți – “Păi, ăsta sunt eu. Așa am fost întotdeauna. Și n-am ce face, așa mi-e firea!”

Și care este, de fapt, mesajul din spatele acestor 4 propoziții?! – “Am intenția să fiu în continuare așa cum sunt dintotdeauna!”

Revelator, nu-i așa? De câte ori nu v-ați surprins și pe voi cu astfel de explicații?!

De aceea, vă invit sa faceti un mic exercitiu! Să luați o foaie de hârtie și un pix și să răspundeți la urmatoarele 2 întrebări formultare de Dr. Wayne D. Dyer – psiholog, scriitor și conferențiar de renume mondial în domeniul dezvoltării personale:

Cine ești?

Cum te descrii?

Căutați în tolba cu etichetările adunate în zeci de ani și să le notați. Apoi să vă observați cum vă simțiți cu fiecare în parte. Care dintre ele mai sunt de actualitate? Care vă provoacă un disconfort și nu mai vreți să fiți așa? Este un exercițiu care pe mine m-a ajutat foarte mult acum câțiva ani și care încă mă ajută să conștientizez multe lucruri despre mine.

Și, bineînțeles că nu vă las și fără măcar o rezolvare! De fiecare dată când vă surprindeți spunând oricare dintre cele 4 propoziții nevrotice, reformulați-le astfel:

  • Așa sunt eu – Așa am fost eu!
  • N-am ce face – Pot să mă schimb dacă fac un effort!
  • Așa am fost întodeauna – De-acum înainte o să fiu altfel!
  • Așa e firea mea – Așa credeam că mi-e firea!

Sper că v-a inspirat acest articol și alegeți să vă mai dezlipiți din acele autocaracterizari care va blochează să va trăiți viața în bucurie, armonie și să experimentați cu ușurință tot ce este mai frumos în viața voastă!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments