10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriInternLămuriri de la Ministerul Muncii: de când astrologia și numerologia sunt recunoscute...

Lămuriri de la Ministerul Muncii: de când astrologia și numerologia sunt recunoscute oficial ca meserii în Codul Ocupațiilor

Deși pe la mai toate edițiile de dimineață ale posturilor tv generaliste, ori pe site-urile publicațiilor online vedem zilnic horoscopul, astrologia nu a fost recunoscută decât foarte târziu, ca și meserie legală. La fel și numerologia, ai cărei practicanți au intrat abia anul trecut în legalitate. Legalizarea celor două meserii în Codul Ocupațiilor din România i-a înfuriat pe unii reprezentanți ai mediului universitar.

Horoscopul lui Neti Sandu, probabil cel mai longeviv din media.

În urma mai multor „efervescențe” jurnalistice, pe tema legalizării ocupațiilor de astrolog și de numerolog, reprezentanții Ministerului Muncii s-au văzut nevoiți să iasă la rampă cu unele clarificări.

„Având în vedere unele discuții din spațiul public legate de ocupațiile de numerolog și astrolog din Codul Ocupațiilor din România (COR), pentru corecta și completa informare a celor care au tratat acest subiect facem următoarele precizări:

   – Profesia de astrolog a fost reglementată în COR în 1995 prin ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale și al președintelui Comisiei Naționale pentru Statistică nr. 1938/1949 publicat în Monitorul Oficial nr. 272/23.11.1995

   – Profesia de numerolog a fost introdusă în COR prin ordinul ministrului Muncii și Solidarității Sociale și al președintelui Institutului Național de Statistică în ianuarie 2023 publicat în Monitorul Oficial nr. 135/16.II.2023 pe baza documentației depuse de Asociația Numerologilor din România cu avizul favorabil al Asociației Naționale a Comitetelor Sectoriale din România. Proiectul de act normativ a parcurs procedura transparenței decizionale la acea dată și nu au fost formulate observații cu privire la introducerea acestei ocupații.

Ocupațiile de astrolog și numerolog sunt recunoscute în majoritatea țărilor UE și se regăsesc în Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor – ISCO 08 și în Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor și Ocupațiilor Europene (ESCO) la aceeași Grupă 5161: Astrologi, prezicători și asimilați, după cum urmează:

   – astrolog, cod ESCO 5161.1;

  – numerolog se regăsește ca fiind ocupație ce se regăsește printre exemplele de ocupații care pot fi încadrate în aceeași grupă 5161 Astrologi, prezicători și asimilați”.

Ce este însă, astrologia? Conform wikipedia, „Astrologia este o pseudoștiință conform căreia pozițiile relative ale obiectelor cerești ar putea oferi informații despre personalitatea, relațiile umane și alte probleme legate de viața umană. Astrologia datează cel puțin din al II-lea mileniu î.Hr. și își are rădăcinile în sistemele utilizate pentru a prezice schimbările sezoniere și pentru a interpreta ciclurilor cerești ca semne ale comunicărilor divine. Multe culturi au acordat importanță evenimentelor astronomice, iar unele – cum ar fi astrologia mayașă, chineză, hindusă – au dezvoltat sisteme elaborate pentru a prezice evenimentele terestre din observații cerești. Astrologia occidentală, una dintre cele mai vechi sisteme astrologice încă utilizate, își are rădăcinile în Mesopotamia, de unde s-a răspândit în Grecia antică, Roma, lumea arabă și, în cele din urmă în Europa Centrală și de Vest. Astrologia occidentală contemporană este adesea asociată cu sisteme de horoscopuri care au scopul de a explica aspecte ale personalității unei persoane și de a prezice evenimente semnificative din viața ei pe baza pozițiilor obiectelor cerești; majoritatea astrologilor profesioniști se bazează pe astfel de sisteme”.

La fel și în cazul numerologiei, considerată ca fiind o pseudoștiință.

„Numerologia este disciplina, considerată pseudoștiință, care se ocupă de studiul calitativ al cifrelor, de simbolistica acestora și de relațiile dintre situațiile, contextele, subiectele sau obiectele care dețin în alcătuire măcar o cifră. Fizica cuantică ne arată faptul că tot ceea ce există în Univers are o vibrație și știm că această vibrație se exprimă printr-un număr. Astfel, numerologia este o cercetare desfășurată asupra vibrațiilor, iar cifrele de la 1 la 9 reprezintă un set, un ciclu complet de vibrații”, conform aceleiași surse.

Vrăjitoarea Cireșica, nepoata celebrei mama Omida ar putea fi încadrată în Codul Ocupațiilor la rubrica „Astrologi, prezicători și asimilați”. Sursa foto: vrajitoareaciresica.ro

Cum datul în bobi, ghicitul în zațul de cafea, deschiderea cărților de tarot, sau magia albă sunt de asemenea tradiții străvechi la români, practicate și astăzi pe scară destul de largă în mediul rural, sau chiar pe site-uri specializate, ne putem aștepta ca la un moment dat și descendentele mamei Omida să intre în legalitate și să taie chitanță clienților creduli.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments