20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
EDITORIALOpinii56.713 – record absolut de participare la europarlamentare între Prut și Nistru

56.713 – record absolut de participare la europarlamentare între Prut și Nistru

56.713 cetățeni români cu domiciliul în Republica Moldova au participat la alegerile pentru Parlamentul European. Cifra reprezintă recordul absolut de participare a basarabenilor la procesele electorale organizate de Ministerul Român de Externe pe teritoriul statului moldovean. Potrivit Agenției Naționale pentru Cetățenie de la București, între Prut și Nistru și-ar avea domiciliul circa un milion de cetățeni români.

Potrivit informațiilor publice de la Ambasada României la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 52 de secții de votare dintre care 13 în capitala statului moldovean.

În zilele dinaintea votării personalități politice românești, dar și decidenți politici moldoveni au îndemnat basarabenii să participe la vot. Șefa statului moldovean, Maia Sandu, și-a mobilizat simpatizanții adfirmând că „votul moldovenilor pentru un Parlament European care susține aderarea Republicii Moldova la UE este important”, iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate să voteze Partidul Național Liberal întrucât această formațiune politică este parte a familiei Partidului Popular European.

Miaa Sandu are dreptate atunci când afirmă că votul cetățenilor români cu domiciliul între Prut și Nistru este important – eurodeputații aleși vor adopta decizii importante pentru Republica Moldova, pentru parcursul ei european. După începerea negocierilor propriu-zise, decidenții politici de la Chișinău vor avea posibilitate să obțină fonduri pre-aderare din partea Uniunii Europene. Aceste resurse financiare, vor putea fi direcționate pentru inițiative concrete de susținere a cetățenilor moldoveni.

Este știut că, indiferent de culoarea lor politică, cei 33 de europarlamentari români vor sprijini politicile pro-europene ale statului moldovean. Acest lucru s-a întâmplat și anterior –  europarlamentarii și comisarii europeni din România au sprijinit mereu, indiferent de culaoarea politică, decidenții Republicii Moldova.

În ziua în care scriu aceste note politice, proiecțiile realizate în baza estimărilor rezultatelor provizorii, obținute în cele 26 de state membre ale Uniunii Europene, spun că Partidul Popular European a obținut cel mai mare număr de locuri în Parlamentul European, dar este în scădere față de numărul obținut anterior. Cel mai grăitor exemplu al pierderii încrederii în partidele mainstream îl reprezintă rezultatul alegerilor din Franța, unde formațiunea politică sprijinită de Macron a pierdut alegerile – 32 la sută din cetățenii francezi au votat pentru Partidul Reuniunea Națională. În urma acestei înfrângeri Macron a decis să dizolve Parlamentul de la Paris și a anunțat alegeri anticipate.

Ursula von der Leyen, cap de listă electorală a Partidului Popular European, a declarat că popularii au câștigat alegerile europene și că acest partid este „cel mai puternic partid şi o ancoră a stabilităţii”. Ea a anunțat că împreună cu alte formațiuni politice din Parlamentul European „va construi un bastion împotriva extremelor de la stânga şi de la dreapta”.

Este clar că popularii europeni vor negocia alianțe politice pentru a obține majoritatea din cele 720 de locuri existente în Parlamentul European. Marea coaliție, din fosta legislatură a Parlamentului European, a fost alcătuită din grupurile parlamentare ale PPE, a Socialiştilor & Democraţilor și Renew Europe. Cel mai probabil această alianță ar urma să fie renegociată. Nicolas Schmit, cap de listă al socialiștilor și democraților, a anunțat deja că socialiștii& democrații sunt deschiși pentru acest fel de cooperare.

Este greu de crezut că partidele suveraniste, care au acces în Parlamentul European, vor avea capacitatea de a forma o majoritate, probabil că nu, experiența de culise a popularilor europeni își va spune cuvântul.

Păstrarea majorității parlamentare conduse de Partidul Popular European va duce la consolidarea industriei militare europene, deja a fost creat Fondul European pentru Apărare  cu o valoare de opt miliarde de euro, resurse financiare care vor sprijini dezvoltarea capacităților de apărare la nivel european.

Una peste alta, menținerea coaliției de putere din Parlamentul European avantajează decidentul politic de la Chișinău – Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate. Recordul absolut de participare a basarabenilor la procesele electorale organizate de Ministerul român de Externe pe teritoriul statului moldovean este un semnal pozitiv acordat vectorului pro-european de dezvoltare a Republicii Moldova.

Vom vedea dacă această tendință ridicată de participare va fi păstrată și pe data de 20 octombrie, la referendumul pro-european și alegerile prezidențiale. Semnalul transmis de cetățenii români cu domiciliul între Prut și Nistru spune că da.

Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments