20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
DiverseSfântul mucenic Timotei – apărătorul casei și al recoltei

Sfântul mucenic Timotei – apărătorul casei și al recoltei

Astăzi, 10 iunie, este amintit în calendarul ortodox Sfântul mucenic Timotei, cel ce a  făcut multe minuni și s-a ridicat împotriva prigonirii creștinilor.

Timotei a fost episcopul cetății Prusa din Bitinia. Cetatea Prusei este în părţile Bitiniei şi se învecinează cu Frigia şi Misia, fiind aproape de muntele Olimpului. În această cetate a fost episcop Sfântul Timotei,

Biserica l-a păstrat în amintirea sa pentru curajul mărturisirii sale și pentru multele fapte minunate pe care le-a săvârșit. Pentru credința şi sfinţenia sa, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni.

Legenda spune că în acea vreme un balaur se încuibase sub un chiparos într-o peşteră, învolbura apele termale şi vătăma dobitoacele şi oamenii. Tocmai atunci o regină venise la termele din Prusa pentru tratament, dar Timotei a ucis fiara doar cu rugăciunea sa şi cu semnul Sfintei Cruci, aruncându-i în gură balaurului un acoperământ cu care se acoperea sfinţita pâine pe dumnezeiescul jertfelnic.

Multe au fost minunile pe care le-a săvîrșit. El a înviat pe un împărat cu numele Areta, care zăcea de o boală foarte grea şi care era aproape de porţile iadului. Asemenea şi pe o împărăteasă oarecare a întors-o de la moarte la viaţă şi, din întunericul închinării de idoli, a adus-o la lumina sfintei credinţe.

Cu darul primit de la Dumnezeu tămăduia toate bolile şi a făcut multe minuni,luminând oamenii cu învăţătura şi pe mulţi din cei necredincioşi i-a întors la cunoştinţa adevăratului Dumnezeu.

Deși împăratul Constantin cel Mare încetase persecuția creștinilor, Iulian Paravatul a urcat pe tron și a încercat un ultim reviriment păgân. Cu toată educația educație creștină primită, Iulian Paravatul, se leapădă de credință, se închină idolilor și impune vechile tradiții și credințe păgâne ale strămoșilor săi. Domnește puțin, între anii 361-363, dar în această perioadă creștinii au fost progoniți.

Sfântul Timotei, văzând asta, şi mai mult se ostenea în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, întărind pe cei credincioşi.

Aflând asta, păgânul Iulian, a trimis să-l prindă şi îl aruncă în temniţă, dar și când sfântul şedea legat, mulți veneau la el şi-i învăţa despre Hristos, adevăratul Dumnezeu. Văzând Iulian că episcopul cel creştin, chiar şi legat, învaţă credinţa sa pe cei ce se duc la dânsul, şi a trimis să-l oprească, ca să nu mai propovăduiască numele lui Iisus. Timotei nu l-a ascultat pe împăratul cel păgân şi fără de lege, care s-a mâniat şi a trimis un călău, să-I taie capul în temniţă.

Creștinii au luat trupul Sfântului Timotei și l-au îngropat cu cinste multă, iar locul îngropării sale a devenit loc de pelerinaj unde se lucrau nenumărate minuni ca și cum sfântul ar fi fost încă viu, ajutandu-i pe oameni si intarindu-le credinta in Dumnezeu.

În credința populară ziua de azi, Timoteiul, cum i se spune din bătrîni, se ține pentru apărarea casei și recoltei.
tradiția spune că dacă plouă în această zi, va ploua timp de 40 de zile, adică până la Sfăntul Prooroc Ilie, 20 iulie.

(Surse: Viețile Sfinților, TrinitasTv, ortodoxia.ro, doxologia.ro)

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments