7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternA apărut ursul de Bărăgan! Autoritățile din Brăila în alertă maximă, după...

A apărut ursul de Bărăgan! Autoritățile din Brăila în alertă maximă, după ce o ursoaică cu pui a fost zărită în zona Făurei

După ursul-gunoier din Brașov, ori ursul-cerșetor de pe Transfăgărașan, iată că a apărut și ursul-călător din Bărăgan, care merge pe calea ferată ca prin pădure.

În unele zone din județele Brașov,Harghita sau Covasna, prezența urșilor a devenit ceva obișnuit

Un mesaj RO-Alert i-a trezit pe brăileni în noaptea de joi spre vineri: „A fost semnalată prezența unor urși în zona liniei de cale ferată Făurei-Făurei Sat! Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animale și nu încercați să vă fotografiați cu acestea sau să le hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejați animalele din gospodărie.”

Mesajul a fost transmis de ISU “Dunărea” iar autoritățile au intrat imediat în alertă. În zonă s-au deplasat echipe formate din pompieri și jandarmi, care au periat câmpurile, în căutarea ursoaicei cu pui. În ajutor au venit și localnicii din zonă, membri voluntari ai serviciilor de urgență din Făurei și Surdila-Greci, după cum relatează presa locală.

Totul a început după ce un mecanic de locomotivă a văzut o ursoaică cu pui în zona liniei de cale ferată dintre orașul Făurei și localitatea Făurei-Sat. Acesta a oprit trenul și a alertat autoritățile.

Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, a convocat imediat toate instituțiile abilitate, pentru a gestiona situația urșilor.

”În cursul acestei dimineți (2 februarie, nota red.), prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI a convocat în ședință reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, precum și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cu această ocazie au fost prelucrate cu instituțiile abilitate prevederile legislației aplicabile în astfel de situații, mai exact prevederile OUG nr. 81/2021 – privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Încă de aseară, efectivele MAI patrulează și monitorizează zona în care a fost semnalată prezența animalelor.

Instituția Prefectului Județul Brăila a solicitat primăriilor Făurei, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Jirlău, Vișani, Galbenu și Mircea Vodă punerea în aplicare a măsurilor și obligațiilor ce le revin potrivit procedurii prevăzute de actul normativ amintit”, a transmis Prefectura Brăila.

Este pentru prima dată când în această zonă de câmpie au fost văzuți urși, după cum o spun chiar autoritățile.

„Niciodată în istoria AJVPS Brăila nu a existat o situație în care un urs să intre pe teritoriul județului. Nici nu există cote de vânătoare la specia urs pentru fondurile de vânătoare din județul Brăila”, a declarat Florin Țarălungă, specialist în vânătoare și totodată directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Brăila.

În ciuda mobilizării generale și a căutărilor cu efective impresionante, ursoaica cu pui nu a fost încă depistată.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments