24.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024
spot_img
StiriLifestyleLeon Dănăilă, secretele longevității creierului

Leon Dănăilă, secretele longevității creierului

O figură remarcabilă în peisajul cultural și academic românesc, Leon Dănăilă se distinge prin contribuțiile sale semnificative în domeniul educației și științei. Profesor universitar, cercetător și mentor dedicat, și-a consacrat viața dezvoltării cunoașterii și formării tinerilor minți. Cu o carieră impresionantă în spate, a exercitat un impact profund asupra societății românești. Află care sunt secretele longevității, potrivit academicianului!

Rolul lui Leon Dănăilă pentru societate depășește limitele academice. Prin implicarea sa în diverse proiecte sociale și culturale, a demonstrat că educația și cunoașterea sunt instrumente puternice pentru schimbare. Figura sa inspiră nu doar prin realizările profesionale, ci și prin devotamentul față de valorile etice și spirituale.

Un suflet veșnic tânăr, cunoscutul medic încă profesează la remarcabila vârstă de 90 de ani, are un stil de viață activ și dorește să îi insprire pe cei care îl urmăresc pe rețelele de socializare să se îngrijească mai mult de acest minunat dar, viața. Iată ce a împărtășit recent pe pagina sa de Facebook urmăritorilor săi:

Mișcarea este esențială pentru dezvoltarea neuroplasticității

Somnul, la fel, este foarte important pentru această neurogeneză. Creierul, noaptea, nu se odihnește. El, dimpotrivă, duce o altfel de activitate decât cea din timpul zilei. El duce o avtivitate pentru a-și categorisi, a-și fixa anumite conexiuni și factori de memorie cu care el a venit în contact cu o zi înainte.

Alimentația, la fel, este foarte importantă. Sunt niște regimuri alimentare care au fost foarte bine studiate de către diverși autori și cum este, de exemplu, regimul mediteranean, care la un concurs, la o evaluare mai recentă, a ieșit pe primul loc. Dacă noi neglijăm acești factori din neuroplasticitate, nu-i luăm în considerație, individul respectiv ajunge într-o stare degradată, cu bolile respective specifice vârstei înaintate.

Noi pentru asta luptăm. Un individ care ajunge la o vârstă înaintată trebuie să se îngrijească măcar singur să nu aibă nevoie de o altă persoană care să stea lângă el și să îl îngrijească. Îmbătrânirea sănătoasă, nu cum spuneau unii – “îmbătrânire frumoasă”, eu i-am combătut. “O îmbătrânire sănătoasă”, adică individul respectiv să se poată orienta, să se poată îngriji, autoîngrijirea și să poată face față tuturor sarcinilor de autoîngrijire.

Cititul, ca activitate intelectuală stimulatoare, nu numai că îmbogățește mintea, dar joacă și un rol crucial în susținerea acestei neuroplasticității. Lectura regulată poate fi văzută nu doar ca o sursă de cunoaștere, ci și ca un exercițiu vital pentru menținerea sănătății și agilității amigdalei, contribuind astfel la o viață emoțională mai bogată și mai echilibrată.


Așadar, dragilor, acesta este marele meu secret: cititul. Și nu doar al meu. Dacă vă uitați la persoanele care la vârsta de peste 90 de ani încă își păstrează sănătatea mintală și tonusul, să știți că au citit nu doar o carte, ci biblioteci întregi. Acesta este secretul meu, dar și al lor.

Și cu riscul de a mă repeta, sunt multe persoane care vând iluzii, alegeți cu grijă de la cine învățați, pentru că cel mai bun mentor nu este cel care vorbește frumos, ci cel care îți dovedește prin puterea exemplului.

Pentru mine, cea mai mare satisfacție este recuperarea bolnavului. Tot ce am făcut, am făcut pentru oameni, pentru mine viața înseamnă oamenii. Unii fac chirurgie, fiindcă e renumită sau că e bănoasă, dar eu am făcut chirurgie ca să ajut oamenii. Am 90 de ani și încă primesc pacienți la cabinet și intru în sala de operații. Dar, vă mărturisesc, abia aștept să mă duc acasă și să scriu. Să public. Nu e totul să fii chirurg bun, experiența trebuie s-o dai mai departe.

De aceea am scris o carte construită în jurul ideii de fericire, o stare prin care omul strălucește la orice vârstă ca un diamant. Intitulată „Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului”, cartea a fost lansată la editura Bookzone și poate fi comandată pe internet: bkz.ro/secretul-longevitatii. În curând, o veți putea găsi și în librării.Sper că va fi un instrument valoros pentru toți cei interesați de puterea extraordinară a creierului, indiferent că urmăresc delectarea, reflecția sau contemplarea ideilor expuse ori punerea în practică a pilonilor sănătății: sportul, satisfacțiile, succesele, spiritualitatea, suportul moral, somnul și alimentația.

Articolul Precedent
Articolul Urmator
Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE