18.3 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternAmatorii de hărți rare sunt așteptați la Galeriile Artmark între 23 și...

Amatorii de hărți rare sunt așteptați la Galeriile Artmark între 23 și 28 ianuarie

Împlinirea a 165 de ani de la marcare Unirii Principatelor e marcată la Palatul Cesianu-Racoviță printr- o expoziție intitulată „Bijuteriile Reginei”.

Galeriile Artmark propun în perioada 23-28 ianuarie propun expunerea unor piese foarte rare care au aparținut familiei regale și care valorează sute de mii de euro.

Vedeta evenimentului este o broșă Fabergé din aur și email, cu diamante, decorată cu monograma Reginei Maria. Se presupune că regina a făcut cadou broșa în anii ei ca prințesă moștenitoare, iar monograma ar fi fost concepută chiar de ea, în aceeași perioadă. Bijuteria a avut, din 1900 până în 2019, când a fost adjudecată într-o licitație internațională, același proprietar, dintr-o familie daneză.

Se remarcă în mod deosebit și un ceas de buzunar, din aur de 18 k, realizat de Compania Longines și comercializat la București de magazinul Fraților Roller, cu diamante și rubine cu tătetură briliant, purtând de asemenea monograma Reginei Maria – este vorba despre o piesă deosebit de rară, care provine dintr-o colecție privată și care nu a mai participat niciodată la o licitație. De asemenea, remarcăm și o pană de scris – realizată din aur masiv, în două culori, roz și galben (pe care a fost aplicată crucea gamată a Reginei Maria, realizată din platină și pavată cu diamante).

Pana cântărește 11,54 de grame, are o lungime de 19,5 cm și se păstrează într-o cutie de epocă a furnizorului casei regale „Cronometrul”.

Vizitatorii pot admira, totodată, și o ramă de epocă, cu pietre prețioase, cu o fotografie ce poartă semnătura olografă a Reginei Maria. Se remarcă între exponate și un impozant pandantiv din aur, Crucea Regina Maria, decorată cu diamante și rubin (cca. 1920).

Amatorii de colecții rare pot intra, în anumite condiții, în posesia unei hărți a României Mari de acum mai bine de un secol ț Sursă foto: Galeriile Artmark

Toate aceste exponate și multe altele valorează câteva sute de mii de euro. În luna „Micii Uniri”, Casa de Licitații A10 by Artmark oferă tuturor șansa de a începe o colecție de obiecte istorice cu un exemplar al hărții României Mari, imprimată la Institutul Cartografic Unirea, de la Brașov, în anul 1921.

Pot câștiga această hartă, expusă în perioada 23-31 ianuarie în galeria Palatului Cesianu-Racoviță, în cadrul expoziției „Bijuteriile Reginei”, cei care își fac un cont pe artmark.ro până la data de 30 ianuarie. Câștigătorul va fi anunțat la finalul zilei de 31 ianuarie.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments