12.4 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALArgentina și pariul libertarian

Argentina și pariul libertarian

Victoria lui Javier Milei asupra candidatului partidului peronist la alegerile prezidențiale din Argentina de duminica trecută a fost zdrobitoare. Milei a câștigat cu 11 puncte peste contracandidat și s-a detașat în aproape toate circumscripțiile electorale.

A primit sprijinul tinerilor și al tuturor claselor socio-economice argentiniene,. S-a bucurat deun sprijin puternic din partea claselor mijlocii și inferioare. Și toate acestea le-a făcut cu un mesaj care, pentru prima dată în aproape 80 de ani, nu și-a propus să ajusteze pur și simplu sistemul corporatist, client-patron impus de Juan Domingo Perón, ci să-l demonteze complet pentru că este corupt, creează sărăcie și a devenit imoral. Într-un limbaj clar, Milei a propus o schimbare de paradigmă: întoarcerea Argentinei la tradiția liberală clasică care a făcut din acea țară una dintre cele mai bogate de pe planetă în urmă cu un secol.

Discursurile sale de campanie s-au concentrat pe importanța libertății, pierdută de mult sub greutatea unui stat argentinian supradimensionat. În fața unui public național, el și-a repetat necontenit definiția liberalismului (în sensul clasic), împrumutată de la un alt argentinian Alberto Benegas Lynch Jr., pe care îl citează ca pe un fel de erou național: „Liberalismul este respectul neîngrădit pentru viață și apărarea dreptului la viață, libertate și proprietate privată.” Ghidat de această viziune, Milei își propune să restrângă statul și să extindă rolul sectorului privat și al societății civile. În practică, el propune o reducere semnificativă a cheltuielilor publice și a impozitelor; dolarizarea economiei argentiniene și eliminarea băncii centrale. El mai propune comerț liber, eliminarea obstacolelor birocratice, reforma administrației publice, flexibilitatea sectorului muncii. Efectiv acesta nu a lăsat nici un domeniu al activitîții guvernamentale neatins cu propunerile sale, propunând cel mai mare revers de politici statale din ultimul secol. Argentina a votat exact aceste propuneri, de parcă toți argentinienii așteaptă p soluție miracol la problemele reale pe care țara lor le cunoaște.

Singura întrebare care se pune, acum după această victorie fulminantă este dacă Milei va fi capabil să realizeze această agendă ambițioasă? Căci sigur nu îi va fi ușor. Economia argentinianăeste în criză, iar vechiul președinte a lăsat o bombă economică cu ceas cu care ar trebui să se confrunte orice președinte viitor. Argentina are o rată anuală a inflației de peste 140 la sută, un deficit fiscal care depășește 5 la sută din PIB, peste 40 la sută din populație săracă, o bancă centrală falimentară, rate ale dobânzilor de peste 130 la sută, datoria guvernamentală la un maxim istoric.  Mai mult  o plățile la externă datoria  care urmează să fie scadente în curând și o economie în scădere rapidă nu dau șanse de reușită proiectuluid e reforme ambițioase ale viitorului președinte Milei. Experții consideră că orice ajustare – care va include creșteri semnificative ale prețului benzinei, electricității, transportului și așa mai departe – va fi dură și va arunca în aer tentația libertariană de extremă a noului ales.

Mai mult, Milei nu are sprijinul Congresului. Partidul său are doar treizeci și opt de deputați dintr-o masă de 257 de deputați. Din cei șaptezeci și doi de senatori, doar șapte sunt din partidul său. Posibila coaliție pe care ar putea să o incerce nu ajunge pentru a forma o majoritate nici în Cameră și nici Senat. Deși Milei are un mandat popular și va încerca să-l folosească pentru a-și promova agenda, opoziția are toate pârghiile să îi împiedice viziunea atât la nivel legislativ, în instanțe și în stradă. El se va confrunta cu limite evidente cu privire la ceea ce poate realiza. Argentina a pariat mai mult decât a votat. Vom vedea însă cine va câștiga acest pariu.

HD Hartmann
HD Hartmannhttp://canal33.ro
Profiler şi analist politic, jurnalist specializat în politică externă, geopolitică şi geostrategie, curajos şi expresiv comentator al actualităţii interne şi internaţionale. Este duşman al gândirii unice, are o voce distinctă, pertinentă şi autentică şi nu ezită să dea „sentinţe”, de multe ori implacabile.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments