20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
Diverse„Ce se întâmplă la București e o decizie pur internă!”. Dilema legată...

„Ce se întâmplă la București e o decizie pur internă!”. Dilema legată de trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina continuă

Fiecare are dreptul să decidă dacă va da curs sau nu unei asemenea soliticări! Așa a sunat răspunsul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la întrebarea recentă ce i s-a adresat pe tema actuală legată de România și nevoia Ucrainei de a avea sisteme de apărare militară de tip Patriot.

„Ce se întâmplă la Bucureşti este o decizie pur internă. Nu intervenim noi de la NATO să înclinăm balanţa într-o formă sau în cealaltă. Sunt absolut convins că, pe lângă climatul preelectoral sau electoral evident, va exista o discuţie raţională cu liderii militari români, cu liderii politici români şi decizia va fi luată în consecinţă”, a precizat Mircea Geoană joi, 16 mai, pentru Europa FM.

Cel de-al doilea lider al alianței militare a adăugat și faptul că e evident că Ucraina, țară care se află în război de la finele lui februarie 2022 cu Rusia, are nevoie de asemenea echipamente militare.

„Cred că este evident că Ucraina are nevoie de astfel de echipamente moderne. Am discutat şi cu producătorul acestor echipamente, pentru a vedea unde sunt şi în alte părţi ale lumii eventuale baterii care sunt disponibile, dislocabile şi de trimis către Ucraina”, a adăugat Mircea Geoană.

În opinia sa, Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă foarte performante.

„Noi toţi, şi secretarul general şi eu, când ne întâlnim cu lideri aliaţi, facem apel la toţi cei care au astfel de sisteme, dar fiecare naţiune are tot dreptul să decidă, în conformitate cu propriile sale interese, dacă va da un răspuns favorabil sau un răspuns nefavorabil aceste solicitări”, a mai spus Mircea Geoană.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat tot joi că țara sa are are nevoie urgent de două sisteme Patriot pentru a împiedica Rusia să ocupe regiunea Harkov, acolo unde Ucraina se confruntă cu o amplă ofensivă a trupelor comandate de către Moscova.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments