7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriCompania lui Elon Musk a implantat primul cip în creierul unui om

Compania lui Elon Musk a implantat primul cip în creierul unui om

Într-o postare pe rețelele de socializare, miliardarul Elon Musk a anunțat că startup-ul său, Neuralink, a realizat primul implant cerebral pe un om. Implantul, numit „Telepathy”, este o interfață creier-computer, care permite utilizatorilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor.

Pacientul care a primit implantul este un bărbat de 23 de ani care suferă de paralizie cerebrală. El se recuperează bine după operație, iar primele rezultate ale studiului sunt promițătoare.

Elon Musk a declarat că Neuralink are ca obiectiv să dezvolte implanturi cerebrale care să poată trata o serie de afecțiuni, inclusiv obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia. De asemenea, acestea ar putea permite navigarea pe internet și telepatia.

elon musk

„Imaginează-ți dacă Stephen Walking ar putea comunica mai rapid decât un scriitor rapid sau un vânzător la licitație. Aceasta este ținta”, a scris Musk.

Studiul Neuralink se va întinde pe parcursul a șase ani. Compania a strâns recent 323 de milioane de dolari de la investitori, în două tranșe, în august și noiembrie.

Neuralink, o companie controversată

Neuralink este departe de a fi prima companie care dezvoltă implanturi cerebrale. În 2019, cercetătorii de la institutul Clinatec din Grenoble au prezentat un implant care, odată montat, ar permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet și să își miște brațele sau să se deplaseze.

Cu toate acestea, Neuralink este una dintre cele mai cunoscute companii care lucrează la această tehnologie. Elon Musk este un personaj controversat, iar declarațiile sale despre Neuralink au fost adesea criticate.

Compania s-a confruntat cu solicitări de control în ceea ce privește protocoalele sale de siguranță. Reuters a raportat la începutul acestei luni că societatea a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al SUA (DOT) privind circulaţia materialelor periculoase.

De asemenea, patru congresmeni americani au cerut Comisiei americane pentru valori mobiliare şi burse să investigheze dacă Musk a indus în eroare investitorii cu privire la siguranţa tehnologiei sale. Dosarele veterinare au arătat că problemele legate de implanturile pe maimuţe au inclus paralizie, convulsii şi inflamări cerebrale.

Musk a respins aceste acuzații, afirmând că niciuna dintre maimuțe nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink. El a adăugat că firma a ales maimuțe „în stadiu terminal” pentru a minimiza riscul pentru cele sănătoase.

Implanturile cerebrale

Se crede că implanturile cerebrale ar avea potențialul de a revoluționa medicina. Ele ar putea fi folosite pentru a trata o serie de afecțiuni, de la paralizie la boli psihice. De asemenea, ar putea permite oamenilor să comunice și să interacționeze cu lumea din jurul lor în moduri noi și inovatoare.

Cu toate acestea, implanturile cerebrale sunt o tehnologie relativ nouă, iar siguranța și eficacitatea lor nu sunt încă pe deplin înțelese. Cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare.

Elon Musk își dorește ca implanturile cerebrale să devină disponibile pentru publicul larg pentru a facilita comunicarea cu computerele și pentru a controla „riscul pentru civilizația noastră”, potrivit acestuia, pe care îl prezintă inteligența artificială.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments