23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
StiriInternCoridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia

Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat miercuri, 10 iulie, în cadrul unei ceremonii desfășurate în marja Summitului de la Washington, Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia, informează M.Ap.N, prin intermediul unui comunicat de presă emis astăzi, 11 iulie.

La summitul NATO de la Washington s-a evidențiat necesitatea întăririi flancului estic al organizației

„Această inițiativă marchează un progres semnificativ în întărirea capacităților de apărare și descurajare ale NATO în regiune”, se spune în comunicatul celor de la Ministerul Apărării.

În contextul Summitului NATO de la Vilnius din 2023, s-a convenit asupra necesității de a consolida postura de descurajare și apărare a Alianței prin adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare. Această adaptare include capacitatea de a suplimenta forțele și echipamentele și de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forțe și capabilități, chiar și pe timp de pace.

„Proiectul își propune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin  crearea unor rute de aprovizionare (rutiere și feroviare) între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale.

Scrisoarea de Intenție semnată de Grecia, Bulgaria și România se aliniază strâns cu prioritățile NATO de asigurare a apărării colective, îmbunătățirea capacităților de reacție rapidă și creșterea interoperabilității între națiunile membre, contribuind la o repartizare echitabilă a responsabilităților între Aliați”, se precizează în comunicat.

„Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare. Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Proiectul va beneficia de inițiativele existente la nivelul Uniunii Europene, vizând o abordare coordonată între NATO și UE în domeniul mobilității militare. Se estimează că implementarea proiectului la nivel național va necesita eforturi concertate între diverse instituții, implicând întregul spectru guvernamental.

În același context, România și Bulgaria au agreat înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a semnat la Washington, miercuri, 10 iulie, împreună cu omologul bulgar, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre – HQ R-SOCC.

„În elaborarea planurilor de apărare ale Alianței a fost identificată nevoia existenței unor structuri de Comandă și Control (C2) în domeniul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) pentru regiunea Mării Negre, care să asigure sincronizarea eforturilor aliate în această regiune.

Astfel, cele două ministere ale apărării au decis, în conformitate cu cerințele, constituirea unei structuri C2 FOS, care să reflecte interesele comune privind consolidarea securității în regiunea Mării Negre”, se spune într-un comunicat de presă al M.Ap.N.

„Securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre sunt o prioritate a României și a Alianței. Împreună cu Bulgaria, vom constitui un element esențial pentru coordonarea Forțelor Speciale aliate, consolidând postura de descurajare și apărare a NATO”, a precizat ministrul Tîlvăr.

„Dezvoltarea HQ R-SOCC este unul dintre proiectele concrete ale României privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic, contribuind totodată la creșterea relevanței regiunii Mării Negre, în context aliat”, precizează reprezentanții M.Ap.N.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments