Cum a ajuns Suedia să dețină cel mai ridicat număr de miliardari ai planetei pe cap de locuitor? La această întrebare a răspuns recent un reportaj al celor de la bbc.com, care au apelat la ajutorul unui reputat jurnalist din țara nordică.
Din capul locului, trebuie spus că Suedia are o reputație globală aparte pentru că susține impozitele mari și egalitatea socială, dar în ultimii ani a devenit un veritabil „hotspot european” pentru cei foarte bogați.
Până în 2021, puteau fi numărați cel puțin 542 de „miliardari în coroane”, potrivit unei analize foarte atente a cotidianului suedez „Aftonbladet”. Împreună, aceștia dețineau o avere echivalentă cu 70% din PIB-ul națiunii nordice.
Suedia, cu o populație de doar zece milioane de locuitori, deține de asemenea una dintre cele mai mari proporții de „miliardari în dolari” pe cap de locuitor din lume. Revista Forbes a inclus recent 43 de suedezi cu averi în valoare de un miliard de dolari sau mai mult, fiecare, în lista sa celor mai bogați oameni ai planetei pentru 2024.
Asta s-ar traduce printr-un procent excelent, de circa patru miliardari la un milion de oameni normali, să le spunem. Unul aproape dublu comparativ cu cei doi miliardari înregistrați la milionul de persoane în SUA, țară care numără cei mai mulți miliardari ai Terrei, 813 miliardari, mai mulți ca oricare altă națiune, dar care sunt raportați la o populație de peste 342 de milioane de oameni.
Răspunsul vine din partea lui Andreas Cervenka, reputat jurnalist la „Aftonbladet”.
„Acest lucru s-a întâmplat într-un fel foarte surprinzător, fiindcă nimeni nu a observat cu adevărat fenomenul decât după ce s-a întâmplat”, susține Andreas Cervenka, jurnalist, dar și autor al cărții „Greedy Sweden”, în care explorează ascensiunea celor mai bogați suedezi.
„În Stockholm, poți vedea bogăția cu ochii tăi și contrastul dintre oamenii super-bogați din unele zone ale Stockholmului și oamenii destul de săraci din alte părți”, constată același Andreas Cervenka.
Un motiv pentru creșterea acestei categorii sociale este legată fără doar și poate de scena tehnologică înfloritoare a Suediei. Țara are reputația unui „Silicon Valley” al Europei, după ce a reușit să impună peste 40 de așa-numite start-up-uri unicorn, companii care valorează mai mult de un miliard de dolari în ultimele două decenii.
Suedia e locul unde au fost fondate Skype și Spotify, precum și firme de jocuri cu mare impact precum King și Mojang. Poveștile de succes globale mai recente includ start-up-ul de tehnologie financiară Tink, pe care Visa l-a achiziționat pentru aproximativ două miliarde de dolari în timpul pandemiei recente, compania de asistență medicală Kry și compania de scutere electrice Voi.