23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
DiverseCum s-a văzut în Europa prestația lui Joe Biden și care e...

Cum s-a văzut în Europa prestația lui Joe Biden și care e marea teamă a aliaților occidentali? (analiză CNN)

Performanța lui Joe Biden la recenta dezbaterea prezidențială organizată de către CNN, în compania marelui rival Donald Trump, din seara zilei de 27 iunie, a stârnit îngrijorări și în rândul aliaților SUA, în special la NATO și în cancelariile europene.

O amplă analiză a celor de la CNN indică aceste preocupări, care nu se referă însă neapărat la întrebarea dacă Joe Biden mai este sau nu apt să ia decizii? Europenii, indică cei de la CNN, nu sunt îngrijorați că actualul președinte american va implementa politici periculoase sau va întreprinde acțiuni dramatice la nivel internațional, ceea ce ar putea deveni o mare amenințare atunci când e vorba despre persoana responsabilă de cele mai puternice forțe armate din lume, un arsenal nuclear pe măsură și cea mai mare economie.

Părerea comună printre aliații SUA este că Biden este un om sensibil care se înconjoară de oameni raționali și orice s-ar întâmpla, aceștia vor continua să ia decizii raționale, rezonabile.

Nici măcar îngrijorarea că „performanțele” demonstrate de către Joe Biden îi vor asigura un al doilea mandat prezidențial lui Donald Trump. Perspectiva unei reveniri a lui Trump este privită cu îngrijorare, dar ea a fost deja asimilată de către analiștii aliați, dar și de cabinetele europene, în principal.

Marea preocupare care-i muncește în prezent pe aliații Americii rezultă din faptul că cea mai puternică țară de pe pământ pare că nu mai poate oferi singurul lucru pe care și-l doresc cel mai mult: stabilitate.

Eventuala îndepărtarea a unui candidat prezidențial atât de târziu în ciclul electoral, cu mai puțin de cinci luni de data alegerilor, se tem cei mai mulți dintre diplomații străini, ar putea submina întregul proces electoral. Mai mult, ar putea permite unor adversari redutabili, precum China și Rusia, să atace sistemul democratic al SUA, făcându-l să pară slab în comparație cu autocrațiile lor în care oamenii puternici sufocă puterea.

În plus, speculațiile constante cu privire la capacitatea lui de a guverna în țară, dar continuând să fie foarte atent și în străinătate, ar putea crea diviziune, neîncredere și panică pe parcursul unui al doilea eventual mandat prezidențial.

Ce ar putea însemna asta din punct de vedere real? Ar mai putea Joe Biden să schimbe lucruri precum ajutorul oferit Ucrainei prin intermediul Camerei? Ar avea el capitalul politic pentru a-și asuma acțiuni potențial nepopulare în Orientul Mijlociu sau în zona Indo-Pacific dacă acele regiuni se vor destabiliza și mai mult? Și oare, un semn de întrebare asupra puterii Casei Albe nu ar încuraja adversarii globali ai Americii să acționeze mai agresiv în propriile lor curți?

Pe scurt, o lume întreagă a văzut un bătrân chinuindu-se să vorbească elocvent sau coerent. Indiferent dacă ești un susținător sau un adversar al lui Biden, acea performanță ridică întrebări legitime despre dacă la 81 de ani acesta este sau nu prea bătrân pentru meseria pe care vrea să o facă în continuare.

Stabilitatea înseamnă mai mult decât stabilitate politică sau consistență. Dacă zgomotul și întrebările despre capacitatea lui Joe Biden de a guverna continuă, aliații se tem că el nu va putea, direct sau indirect, să ofere stabilitatea de care Occidentul are cu disperare nevoie într-un moment cu foarte multe incertitudini.

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments