Un scandal fără precedent este pe cale să izbucnească la ministerul Energiei după ce depozitele de gaze s-au golit în mod misterior chiar înainte ca România să se confrunte cu un episod de iarnă severă. Ministrul de resort, Sebastian Burduja anunță prin intermediul unui comunicat de presă că instituția pe care o conduce va sesiza procurorii anticorupție „ cu privire la o serie de aspecte constatate de echipa de inspecție”.

Atunci când peste România a venit valul de frig care încă mai persistă în anumite zone ale țării, ministrul Energiei a constatat cu stupoare că depozitele noastre de gaze naturale sunt aproape goale. Așa am ajuns să importăm gaze din Ungaria, țară care nu produce nici măcar un metru cub de gaz, dar a importat masiv, la preț preferențial, de la ruși.
Cei de la ministerul Energiei se feresc să nominalizeze companiile „beneficiare” care au depășit norma la consum, iar comunicatul în sine este redactat în termeni destul de tehnici.
În esență, inspectorii lui Burduja au constatat că Depogaz a lăsat să fie extrasă o cantitate de gaze cu 58,15% mai mare decât fusese convenit, iar acțiunea pare a fi fost una concertată și a debutat încă din noiembrie 2024.
„Din analiza datelor centralizate referitoare la cantitățile de gaze naturale extrase în cursul lunii noiembrie 2024, a rezultat faptul că un număr de 31 beneficiari ai serviciilor de înmagazinare (din totalul de 65 clienți din portofoliul Depogaz) au acționat în mod similar, respectiv au solicitat extracții de gaze naturale din depozite care au depășit programul de extracție (în condițiile în care părțile aveau obligația de a derula Programele de extracție potrivit celor convenite prin Actele adiționale la contracte, cu mențiunea că se puteau admite variații ale cantităților de gaze naturale extrase, față de programele stabilite, în limita a +/- 15%)”.
Serviciul de inspecție a mai constatat că „un număr de 7 mari beneficiari, din totalul de 65 clienți din portofoliul Depogaz, au extras în luna noiembrie o cantitate de gaze naturale cumulată de 4.686.968,49 MWh, reprezentând un procent de 89,20% din cantitatea totală de gaze naturale extrasă din depozite în luna respectivă, de 5.254.572,92 MWh”. Doar doi dintre cei 7 mari beneficiari au respectat programul de extracție, susțin inspectorii lui Burduja.
Culpa Depogaz SRL constă în faptul că nu a făcut opoziție scrisă, în temeiul prevederilor art. 20 din contracte, la cererile operatorilor economici de a extrage cantități de gaze exagerate în raport cu prevederile contractuale…
Se poate aprecia faptul că, prin modul în care Depogaz SRL și unii operatori economici au acționat în luna noiembrie 2024, și, ulterior, în lunile ianuarie – februarie 2025, s-a creat o perturbare a pieței gazelor din România.
Prima recomandare a inspectorilor: nimic nu se va mai extrage din depozite fără știința lui Sebastian Burduja.
„Apreciem că este necesară monitorizarea permanentă a investițiilor referitoare la extinderea capacităților de depozitare și extracție a gazelor naturale deținute de către Depogaz SRL și informarea săptămânală, în scris, a ministrului energiei, cu privire la stadiul acestora”.
O altă recomandare importantă se referă la realizarea unui orar al extragerilor de gaz programate.
„Realizarea unor prognoze zilnice cu cantitățile ce urmează a fi extrase și comunicarea acestora către toți beneficiarii, cu obligația respectării acestora de ambele părți (prestator și beneficiari), fără a se admite abateri semnificative (excepție făcând situațiile de forță majoră).
Această prognoză va fi întocmită pentru a se evita situații de genul celor din cursul lunilor ianuarie – februarie 2025, atunci când, ca urmare a notificărilor intempestive transmite beneficiarilor de către Depogaz, uneori în aceeași zi sau cu o zi înainte, cu privire la limitări ale cantităților pentru extracție, s-au produs dezechilibre pe piața internă, iar beneficiarii au fost nevoiți să apeleze la import de gaze la prețuri mai mari, cu consecința împovărării bugetului de stat”, au notat inspectorii în raportul întocmit în urma controlului.
Cum este și normal, trebuie să existe și ceva vinovați și se pare că întreaga conducere a Depogaz Ploiești va fi demisă, iar membrii Consiliului de Administrație schimbați.
Mai mult însă, deoarece bugetul țării a fost serios păgubit prin importuri de gaze la prețuri exagerat de mari, ale unor mari societăți deținute de stat este recomandată „sesizarea Direcției Naționale Anticorupție cu privire la o serie de aspecte constatate de echipa de inspecție” și „sesizarea Corpului de Control al Prim-ministrului cu o propunere de verificare a destinației cantităților de gaze extrase din depozitele subterane gestionate de Depogaz SRL, în intervalul 01 noiembrie 2024 – prezent”.
Faptul că Burduja pasează o parte din deciziile de sancționare a vinovaților către premierul Marcel Ciolacu poate însemna că întreaga tărășenie are și un iz politic, iar Ciolacu ar trebui să îi sancționeze pe ai lui, cei din PSD care au călcat pe bec și au golit pe șest depozitele de gaze.