2.4 C
București
joi, 20 martie, 2025
spot_img
StiriSummit la Kiev: Liderii europeni anunță că vor continua să susțină Ucraina

Summit la Kiev: Liderii europeni anunță că vor continua să susțină Ucraina

- Advertisement -

13 şefi de stat şi de guvern din Europa şi Canada, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, Ursula von der Leyen, dar și  majoritatea comisarilor UE se află la Kiev la fix trei ani de la declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei. Alţi 24 de lideri străini, printre care și președintele interimar al României au participat la summitul intitulat „Defence and Security Strategy of Unity. Action Plan”, organizat la Kiev de Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski,  prin videoconferinţă.

play-sharp-fill

Ilie Bolojan a transmis de la București participanților la summitul de susținere a Ucrainei desfășurat astăzi, 24 februarie, la Kiev, un mesaj prin care a dat asigurări că țara noastra va continua să sprijine Ucraina în efortul de apărare împotriva invadatorilor ruși.

Redăm discursul complet al președintelui României:

„Se împlinesc astăzi trei ani de la lansarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei și, în curând, se vor împlini 11 ani de când Ucraina își apără în mod curajos libertatea, independența și teritoriul. Folosesc acest prilej pentru a sublinia respectul nostru pentru curajosul popor ucrainean, care luptă cu eroism și sacrificii enorme împotriva agresiunii ruse. Gândurile mele se îndreaptă spre cei care au avut de suferit de pe urma războiului, spre cei care și-au pierdut membri ai familiilor, spre cei răniți, spre cei care nu mai au locuințe și spre cei refugiați.

Securitatea Ucrainei este esențială atât pentru România, cât și pentru întregul continent european. În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturile de pace, trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina, nu numai acum, ci și în etapele care vor urma în procesul de pace și cel de reconstrucție.

Va fi un drum complicat, dar România a fost de la început alături de Ucraina, am susținut-o și o vom face și în viitor. Este în interesul nostru, al tuturor, să împărtășim obiectivul, care este și cel al Statelor Unite ale Americii, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp și a distrus prea multe vieți.

În același timp, este necesar ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în negocierile de pace. România este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii – europeni, americani și aliați – pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă și durabilă.

Este evident că trebuie să creștem investițiile în sectorul apărării pentru a ne consolida securitatea, să avem un plan și o coordonare pentru apărare și descurajare.

Solidaritatea prietenilor Ucrainei rămâne esențială, iar sprijinul nostru, al tuturor, contează acum, când este în joc soarta păcii.

Succesul acestor eforturi va fi demonstrat numai atunci când Ucraina va redeveni stabilă, prosperă, și beneficiară a unui aranjament cu garanții solide de securitate”, este mesajul transmis de președintele interimar al României liderilor Europeni și președintelui ucrainean .

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a avut un discurs mobilizator, punând accent pe necesitatea unității țărilor europene, dar invitând  și Rusia la un prim pas spre pace, pentru a restabili cât de cât încrederea între cele două țări.

„Anul acesta ar trebui să fie anul începutului unei păci reale, de încredere. Putin nu ne va da această pace, nu o va da în schimb pentru nimic. Trebuie să obținem pacea cu putere, înțelepciune și unitate – cooperarea noastră cu voi.

În primul rând,  Ucraina, Europa împreună cu America. Trebuie să fim la masa negocierilor împotriva Rusiei pentru a nu se negocia din nou nevoia de pace cu promisiuni de „normalizare”, „resetare” sau „reconciliere”.

În al doilea rând, sfârșitul războiului trebuie să înceapă cu pași care să redea încrederea în situația în sine, pentru că în Rusia nu există încredere. Și avem nevoie de o situație în care să vorbească despre încheierea războiului. Rusia trebuie să-i lase pe ucraineni să plece. Ucraina este pregătită să procedeze la un schimb „toată lumea pentru toată lumea”, iar aceasta este o opțiune corectă.

Al treilea. Garanțiile securității sunt cheia păcii, iar cu cât sunt mai sigure, cu atât pacea va dura mai mult.

Al patrulea. Trebuie să creștem ceea ce am convenit pe o bază bilaterală. Mai multă interacțiune, mai multă producție de apărare, mai multă stabilitate financiară, mai multă tehnologie și ceva care protejează direct viața oamenilor: dezvoltarea sistemului ucrainean de apărare antiaeriană, să creăm baza unui nou scut aerian european.

Şi  în cel de-al cincilea rând, păstrarea libertății în Europa depinde în mod direct de capacitatea noastră, a întregii Europe, de a deveni independenți în ceea ce privește  siguranța.

Am spus asta în timpul summit-ului de sprijin. Sunt mândru de cooperarea noastră, de prietenia noastră. Va mulțumim pentru susținere și pentru că sunteți alături de noi”, a scris Zelenski pe facebook.

În cadrul summit-ului premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Dacă Ucraina eșuează, Europa va fi următoarea” și a insistat pe decizia Marii Britanii de a trimite trupe de menținere a păcii după încheierea conflictului.

Summitul de la Kiev are loc într-un context politic internațional extrem de complicat, în care SUA discută separat cu Rusia despre împărțirea zonelor de influență și, implicit, despre soarta Ucrainei, în timp ce europenii se văd înlăturați de la masa tratativelor.

Rămâne de văzut care va fi reacția președintelui american Donald Trump în urma acestei reuniuni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE