16.7 C
București
joi, 23 mai, 2024
Google search engine
StiriInternCurat Nenea Iancu, la Palatul Victoria! „Trădare să fie, dacă o cer...

Curat Nenea Iancu, la Palatul Victoria! „Trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar să o știu și eu!”

Scandal în toată regula la Palatul Victoria, dar și în sediile PSD și PNL! Așa a arătat scenariul zilei de joi, 9 noiembrie, una în care cabinetul condus de Marcel Ciolacu a decis majorarea pensiilor românilor. O decizie bună și populistă, deopotrivă, dar fără niciun fel de acoperire financiară!

În fapt, trecerea legii prin guvern s-a amânat ore bune, abia mult după orele 17.00 legea cu pricina primind acceptul ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Liberalul ce conduce destinele finanțelor României de la jumătatea lunii iunie a declarat de mai multe ori în ultima perioadă de timp că nu există sumele de bani necesare pentru a crește pensiile cu 40%, din septembrie 2024.

Una peste alta, au avut loc multe discuții între șefii celor două partide care formează în acest moment coaliția guvernamentală, iar Nicolae Ciucă, Marcel Boloș și restul liberalilor au cedat până la urmă. Concluzia? Nu sunt bani, dar majorarea se face!

Marcel Boloș, actualul ministru al Finanțelor, a încercat să reziste tentației vechi de mărire a unor surse de venit, fără acoperire în buget. Nu a reușit ănsă decât să-l supere pe premier, care nu ar fi exclus să scape de el foarte curând

Presa a relatat pe larg de-a lungul zilei că liberalii au fost prinși ca într-o menghină, datorită jocului duplicitar ales de premierul Marcel Ciolacu, cel care știe foarte bine că nu există bani care să susțină creșterea pensiilor. Dar care mai știe la fel de bine că pensionarii sunt nucleul său dur de votanți.

„Dacă ne-am fi opus cu tărie, PSD ar fi acuzat PNL că ne opunem creșterii pensiilor, adică că suntem împotriva bieților pensionari. Ceea ce nu e adevărat, dar cine mai stă să se mai gândească la argumente de acest gen în buza unui an electoral foarte important?”, au declarat pentru CANAL33.RO, sub acoperirea anonimatului, surse la vârf din partidul liberal.

Una peste alta, impactul bugetar al majorării pensiilor va fi de cel puțin de 55,6 miliarde de lei, o sumă care a depășit cu mult toate așteptările. Și există voci care susțin că, de fapt, nici măcar aceasta nu e suma reală, fiindcă inflația preconizată pentru primele luni ale lui 2024 va face prăpăd și va necesita noi miliarde puse la bătaie.

Premierul Marcel Ciolacu nu a comentat prea mult situația, preferând doar să transmită un mesaj sec către partenerii liberali. Unul care l-a vizat pe nimeni altul decât pe Boloș, singurul dintre liberali care a avut curajul să scoată capul din nisip și să se opună „eroic” preț de câteva ceasuri. „Așa e el, mai supărăcios”, l-a caracterizat Marcel pe Marcel, adică Ciolacu pe Boloș.

Ironia sorții face însă ca exact în ziua în care Executivul a decis să pună benzină peste „focul” deficitului bugetar, economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, să iasă public cu un discurs cel puțin aiuritor pentru cei mai mulți dintre noi, dar care va fi pur și simplu ignorat de către politicieni. Așa cum a fost și ieri și cum va fi și mâine!

Valentin Lazea, un economist cu mare experiență, dar pe care nu-l ascultă mai nimeni / Sursă foto: BNR

„Noi nu vrem să recunoaștem un lucru foarte clar, și anume că începând din 2016, toată populația României trăiește peste posibilități. Pentru că asta înseamnă să te împrumuți și să-ți crești deficitele. Noi trăim mai bine decât ne putem permite. Și vedem lucrul ăsta, faptul că datoria externă a ajuns la 8.000 euro de persoană, fără ca de acești bani noi să fi făcut capacități de producție din care să o putem plăti. Am tocat banii pe excursii, pe Vuittoane, pe mașini de fițe ș.a.m.d. Deci hai să spunem poporului care urlă că e vai de capul lui și că nu se poate trăi mai rău decât atât că în ultimii opt ani, noi toți am trăit mult peste posibilități”, a declarat Valentin Lazea, cel care a precizat cu tărie că e vorba despre părerea sa nu și a instituției în care lucrează de ani buni!

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments