Nevoia urgentă a guvernanților de a face rost de bani pentru creșterile promise pensionarilor, dar și pentru alte cheltuieli obligatorii, i-a scos pe cei de la ANAF din adormire. Astfel, de la 1 ianuarie intră în vigoare sistemul “e-factura”, care va permite ochiului vigilent al inspectorilor fiscali să sesizeze orice rambursare ilegală de TVA, sau alte abateri care ar păgubi bugetul statului.

La nivel european, primul stat care a introdus un astfel de sistem, care obligă firmele să treacă facturile printr-un sistem avizat de fisc a fost Italia.
La noi, Legea 296/2023 prevede mai multe etape până când facturile vor avea avizul obligatoriu al ANAF. Astfel, într-o primă etapă, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 firmele vor fi obligate să încarce în sistemul e-factura, în format XML facturile pe care le emit, deocamdată și pe hârtie, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV).

Legiuitorii au prevăzut o perioadă de grație de trei luni, mai exact până la 31 martie, perioadă în care cei care greșesc nu vor fi sancționați. Ulterior, cei care nu se conformează vor fi considerați contravenienți și vor risca amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

În cea de-a doua etapă, după data de 1 iulie 2024, facturile emise în vechiul format electronic, sau pe hârtie nu vor mai fi admise, iar cei care nu se conformează vor fi sancționați cu amenzi egale cu suma TVA înscrisă pe factură.
“Principalul obiectiv, pentru autorități, al trecerii la sistemul e-Factura, este cel al prevenirii și combaterii fraudei, pentru că vom avea posibilitatea identificării tuturor neconcordanțelor apărute în datele raportate de contribuabili și vom putea interveni în timp real pentru remedierea acestora. La fel de important este obiectivul creșterii transparenței fiscale, mai ales în zona achizițiilor publice. Implementarea sistemului e-Factura este, de altfel, benefic pentru ambele părți, autorități și mediul de afaceri, care va avea la dispoziție un foarte bun instrument de lucru, atât în relația cu statul, cât și în relația cu ceilalți parteneri de afaceri”, a declarat Iulian Ardeleanu, Director General al Direcției Generale de Legislație Fiscală și Reglementări Vamale și Contabile, din cadrul Ministerului Finanţelor, citat de cei de la Ernst & Young.
Noua lege care reglementează sistemul de facturare în România se referă atât la relațiile comerciale business-to-business (B2B), cât și la tranzacțiile în care sunt implicate entități ale statului (B2G).
Conform unui sondaj efectuat de Ernst & Young, agenții economici nu par pregătiți pentru noile prevederi fiscale. Astfel, 39% s-au declarat complet nepregătiți, 32% spun că sunt pregătiți în proporție de 30-50%, iar 29% nu analizat încă impactul acestei cerințe.
Pentru ca legea să aibă efectul scontat și anume o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, ar trebui și ca cei de la ANAF să aibă pusă la punct infrastructura necesară, ceea ce nu s-ar putea spune că s-a întâmplat până în prezent.