Prin accesarea aplicației e-Popriri, românii cu datorii la fisc scapă de grija blocării tuturor conturilor pentru sume derizorii. Practic, fiscul a reușit ca din luna octombrie să interconecteze aplicația e-Popriri cu majoritatea băncilor importante din România, astfel încât odată plătite restanțele, totul să se rezolve fără drumuri inutile la fisc, ori la băncile unde aveți deschise conturile care v-au fost blocate.

Sunt nenumărate situațiile, relatate și în presă, despre persoane care s-au trecut cu toate conturile blocate pentru datorii ridicule către fisc, la nivel de câțiva lei. Practic, te trezeai pur și simplu cu poprire pe toți banii din bănci pentru restanțe sau plăți neefectuate, chiar dacă era vorba de sume de sub 10 lei.
Astfel, conform unei comunicări a ANAF din data de 10 noiembrie, „în vederea înființării popririlor asupra disponibilităților bănești existente în conturile bancare, precum și pentru ridicarea cu operativitate a acestor popriri, în cazul în care obligațiile fiscale restante au fost stinse, începând cu anul 2021, a fost pusă în funcțiune aplicația informatică e-Popriri. Prin intermediul acestui mecanism de poprire electronică, disponibilitățile bănești ale debitorului nu sunt afectate pe termen lung, întrucât aplicația informatică e-Popriri primește informații cu privire la sumele existente în conturile bancare ce pot fi poprite, pe care le sortează în ordine descrescătoare, iar ulterior se solicită instituției de credit virarea sumelor numai acelor bănci care dețin disponibilități bănești ce acoperă suma poprită. În acest mod nu se mai virează toate sumele existente în conturile bancare, ci doar cele în limita sumei poprite. În fapt, sistemul informatic e-Popriri a condus la eficientizarea și accelerarea procesului de instituire/ridicare a popririlor, iar pe de altă parte, administrația fiscală a diminuat cheltuielile cu comunicarea actelor de executare silită către instituțiile de credit”.
Numai că abia de luna trecută s-a reușit ca băncile să fie obligate să comunice fiscului date referitoare la sumele disponibile pentru acoperirea popririlor înființate pentru datornicii ANAF. Se evită astfel ca ANAF să primească de la mai multe bănci sume ce depășesc cu mult datoria reclamată de inspectorii fiscului.

În același comunicat, departamentul de comunicare al Ministerului Finanțelor explică cum se ajunge la popriri: „Potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care debitorul nu își plătește de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedează la acțiuni de executare silită”.
Pentru a avea acces rapid la toate informațiile, se recomandă contribuabililor să se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV), astfel încât aceștia să poată solicita ori să primească notificări, sau documente din partea ANAF și să poată accesa oricând situația fiscală proprie.
„În ceea ce privește înștiințarea contribuabililor cu privire la măsurile de executare silită întreprinse, respectiv somație și popriri, precizăm faptul că în situația în care debitorii sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual, organele fiscale procedează la înștiințarea acestora în mod operativ prin intermediul acestuia. În caz contrar, atât somația, cât și adresa de înștiințare privind înființarea popririi executorii, se comunică prin poștă, ceea ce conduce la un decalaj de timp de la momentul înființării popririi până la primirea de către debitor a unui astfel de document. Astfel, dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se sting obligațiile fiscale restante sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită”, mai precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor.