9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
StiriInternDNA a dat buzna peste rechinașii din zona energiei. Doi afaceriști au...

DNA a dat buzna peste rechinașii din zona energiei. Doi afaceriști au fost reținuți și doi directori de la companii de stat puși sub control judiciar

Conform unui comunicat al procurorilor anticorupție, doi oameni de afaceri au fost reținuți pentru 24 de ore sub acuzațiile de dare de mită, cumpărare de influență și deturnare a licitațiilor publice. În același dosar Adrian Ecobescu, directorul CET Sud (ELCEN) și Iosif Chircă, directorul de la Sucursala Electrocentrale Rovinari au fost puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Companiile de stat din sectorul energiei, ținta afaceriștilor cu lipici la politicieni

Un caz încâlcit de corupție anchetat de procurorii de la DNA scoate la iveală mizeria din sistemul energetic, unde „lipitorile” se comportă fără scrupule pentru a stoarce bani de la companiile de stat.

În comunicatul de astăzi al DNA cei doi administratori de firme sunt doar numerotați, nu și nominalizați. Numărul 1 și numărul 2. De fapt este vorba despre Ion Macovei, vecin la complexul de lux Stejarii cu Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova intrat și el recent în vizorul DNA și de Ion Eugen Petru, afacerist cu gânduri de mărire. Procurorii spun că acesta din urmă, Petru, i-ar fi dat lui Macovei aproximativ 100.000 de euro pentru a-i urgenta plata unor contracte pe care le avea cu două firme de stat și chiar pentru a-l ajuta să obțină și alte contracte. Macovei, vecin cu Iulian Dumitrescu, s-a dus peste directorul uneia dintre firmele producătoare de energie electrică menționate mai sus și i-a promis acestuia că prin relațiile sale din lumea politică, după rotația guvernamentală va trage sforile să îl mențină în funcție, sau chiar să fie „avansat” director la Hidroelectrica.

Iată însă ce spun procurorii anticorupție, în comunicatul dat publicității astăzi, 9 februarie, cu mențiunea că „1” și „2” sunt Petru și Macovei.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08.02.2024, a 2 inculpați persoane fizice, administratori de societăți comerciale, după cum urmează:

1. o persoană fizică pentru comiterea a două infracțiuni de dare de mită, o infracțiune de cumpărare de influență și o infracțiune de deturnarea licitațiilor publice

2. o persoană fizică pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Persoana fizică de la punctul 1:

A. ar fi dat persoanei fizice de la pct. 2, după caz, în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei, în legătură cu influența pe care ar fi pretins că o are asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de stat;

B. ar fi dat în mod direct, suma totală de 10.000 de euro inculpatului Ecobescu Adrian Dorin, director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu;

C. în contextul inițierii la data de 07.07.2023 de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă, ar fi realizat în data de 17.08.2023 o înțelegere asupra prețului ofertelor cu un alt suspect, în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii. Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25.08.2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare.

D. la instigarea unui alt suspect, în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Persoana fizică de la punctul 2:

A. ar fi promis în data de 01.09.2023 președintelui Directoratului unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat:

– un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată;

– un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziție direct și ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcționarului public suma totală de 45.000 lei și 12.000 euro, în 5 tranșe, până la data de 21.01.2024.

B. în data de 12.06.2023 ar fi pretins de la persoana fizică de la pct. 1 un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăți cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că are influență pe lângă conducerea acestora și ar fi primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei”.

Cei doi afaceriști sunt în arest, unde ar mai putea rămâne încă 30 de zile, în timp ce Ecobescu, directorul de la CET Sud și Chircă, directorul de la Sucursala Electrocentrale Rovinari sunt anchetați penal și se află sub control judiciar pentru două luni, perioadă în care li se interzice să mai calce pe la serviciu. În aceeași cauză procurorii mai au în vizor alte șase persoane, care ar fi acționat „în calitate de complici/instigatori”.

Procurorii au luat și măsura instituirii unor măsuri asiguratorii asupra a patru imobile, aparținând celor patru inculpați.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments