19.2 C
București
miercuri, 11 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternDNA, pandemia și zăngănitul cătușelor în preajma alegerilor!

DNA, pandemia și zăngănitul cătușelor în preajma alegerilor!

Mare scandal, mare, pe scena politică, după ce DNA a anunțat că solicită președintelui Klaus Iohannis și conducerii Senatului să dea undă verde pentru urmărirea penală a fostului premier liberal Florin Cîțu și ai foștilor miniștri ai Sănătății, din partea USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Procurorii prezumă un prejudiciu ce depășește un miliard de euro, pentru dozele de vaccin cumpărate, în opinia lor, fără motiv de statul român.  

Fostul premier Florin Cîțu, un consumator de vaccinuri. Sursa foto: gov.ro

Comunicatul emis de cei de la DNA dă fiori reci nu numai celor acuzați deocamdată, ci și altor decidenți de la acea dată. În perioada pandemiei nu s-au cumpărat numai vaccinuri, ci și izolete, măști neconforme, au fost închiriate de urgență avioane din alte țări, etc. Era exact perioada în care românii stăteau închiși în case și se uitau cu teamă la televizor (sau de imediat de după ridicarea stării de urgență), la anunțurile privind numărul de victime ale pandemiei de Covid-19.  

Iată, însă, ce spun procurorii DNA!

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective ( Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, nota red.) are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificare, o clauză de < out-out >, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se susține în comunicatul oficial.

Pe scurt, statul, prin decidenții de la acea dată a cumpărat 90 de milioane de doze de vaccin anti-covid 19 pentru 10,7 milioane de cetățeni eligibil a fi vaccinați, aproximativ opt doze pentru fiecare.

Imediat după ce comunicatul DNA a bubuit în presă a început și sarabanda declarațiilor politice.

„Având în vedere informațiile aparute în spațiul public, precizez că întreaga mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și a respectării legii, în slujba românilor. Am deplină încredere în actul de justiție și sunt convins că procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului!”, a scris fostul premier Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

Vlad Voiculescu, arătând cât de mare trebuie să fie seringa pentru vaccinul anti-covid 19

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, tot pe Facebook: „Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu. Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației. Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii.

Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea „specialilor”, centrele secrete pentru „speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că (scuzați) cantitatea  de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării.

Sunt desigur semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe  vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale”.

Ioana Mihăilă a părăsit între timp USR în favoarea celui de la REPER

Ioana Mihăilă, cea care i-a succedat lui Vlad Voiculescu la conducerea Ministerului Sănătății s-a abținut, deocamdată, de la prea multe comentarii: „Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”, a declarat ea presei.

Actualul premier, Marcel Ciolacu, parcă abia aștepta această anchetă: „Un lucru pe care mi-aduc aminte că l-am spus când eram în opoziţie. În timp ce noi stăteam în casă, se făceau mari afaceri în România. E una dintre afaceri achiziţionarea vaccinurilor, mai sunt şi altele, gândiţi-vă la izolete, măşti neconforme. Întotdeauna aflarea adevărului duce ca o societate să fie mult mai aşezată şi mult mai liberă”, a declarat ieri liderul PSD, care a anunțat că social-democrații vor vota pentru ridicarea imunității.

Nici Nicolae Ciucă nu a rămas indiferent.

„Când vom primi documentele DNA, ca președinte al Senatului, voi convoca Biroul Permanent, de unde documentele vor fi înaintate Comisiei Juridice. Iar comisia va face un raport care va merge în plenul Senatului pentru vot. Senatorii PNL vor proceda ca și până acum, în astfel de cazuri, lăsând justiția să-și facă datoria”, a declarat Nicolae Ciucă. „Florin Cîțu a fost președinte al partidului, a fost premier, e membru PNL. Nu putem spune că nu s-a întâmplat nimic… Am vorbit cu Florin Cîțu și a spus că în situația de față își va da demisia din grupul senatorilor PNL și va deveni senator neafiliat. Este o decizie corectă a unui membru de partid responsabil, care dincolo de propria persoană, are în vedere și imaginea partidului”, a precizat actualul lider al PNL.

Una peste alta, comunicatul DNA pare destul de convingător, la o primă lectură. Mai trebuie doar ca procurorii să și dovedească temeinic, cu probe, vinovăția celor acuzați, cum ar fi încasarea de comisioane pentru aceste achiziții extrem de scumpe și de inutile.

Altfel totul rămâne o fumigenă cu puternic iz politic.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE