9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
StiriInternDupă e-factura, ANAF inițiază e-delațiunea

După e-factura, ANAF inițiază e-delațiunea

Personele care îi vor denunța pe evazioniști ar putea fi recompensate financiar, a anunțat recent ministrul finanțelor, Marcel Boloș. Oficialul consideră că delațiunea, denumită oficial “Avertizor fiscal”, “este meritul persoanei care a constatat” și că aceasta trebuie răsplătită pentru turnătoria la ANAF. Mai mult, ar trebui ca pe site-ul fiscului să existe o secțiune dedicată, ce s-ar putea numi foarte bine e-delațiunea, după modelul e-factura.

Fiscul apelează la opinia publică în încercarea de a-i depista și pedepsi pe evazioniști. Astfel, conform unor declarații recente ale ministrului finanțelor, persoanele care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare.

„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că, până la urmă, este meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a spus Marcel Boloș, pentru Observator.

Ministrul Marcel Boloș, încrezător că românii se vor spovedi fiscului. Sursa foto: facebook

Încercând să dea o justificare morală acestei acțiuni, ministrul finanțelor a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: Fiecare leu obținut de cineva care caută să își eludeze obligațiile fiscale este o nedreptate față de toți acei români care își plătesc corect impozitele.Și în cele din urmă, afectează resursele necesare pentru educație, sănătate și alte servicii publice esențiale.O măsură pe care am propus-o în acest pachet este introducerea Avertizorului Fiscal. Inițiativa se bazează pe exemplele pozitive ale altor state care au adoptat programe similare… Evident că efectele exacte generate pot varia în funcție de implementarea specifică a programelor, climatul juridic sau gradul de conștientizare al cetățenilor. Este însă un punct de plecare: ca cetățenii să facă și ei front comun împotriva practicilor fiscale ilegale”.

Cei care îi pârăsc pe evazioniști la fisc ar putea să primească 1% din valoarea fraudei, potrivit lui Boloș. Pe lângă evaziunea clasică, cea a neemiterii unui bon fiscal, sau a unei facturi, românii îi vor putea denunța și pe angajatorii care trec salarii mai mici în contractul de muncă, sau care nu plătesc deloc taxele aferente unor astfel de contracte.

În prezent, fenomenul de evaziune fiscală a ajuns în România la peste zece procente din PIB, iar inspectorii ANAF nici nu prea au cum să îl stăpânească, atât din lipsă de personal, cât și din cauza infrastructurii rudimentare a fiscului. Acum plata taxelor este monitorizată prin intermediul a peste 400 de aplicații și abia din 2024, odată cu intrarea în vigoare a obligativității societăților comerciale de a trece facturile prin filtrul ANAF va exista o interconectare a sistemelor de date, inclusiv a celor provenind de la aproape 700.000 de case de marcat.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments